АУТОРСКО ПРЕДАВАЊЕ У БЕОГРАДУ И СТРУЧНО ТУМАЧЕЊЕ У НОВОМ САДУ

Програм изложбе

ХЕРОИНЕ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ У БЕОГРАДУ

Велика галерија Дома Војске Србије, Београд

10. фебруар – 8. април

Ауторско предавање „Хероине Павла Бељанског“ Мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског

Субота, 8. април у 12 часова

Поводом затварања изложбе Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског, у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду, у суботу, 8. априла у 12 часова биће одржано последње ауторско предавање на коме ће говорити мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског и једна од ауторки пројекта.

Чињеница да четвртину радова у Спомен-збирци представљају дела седам уметница чини овај легат специфичним у националним и међународним оквирима. Пажљиво бирајући дела више од четири деценије, Павле Бељански је створио збирку чији састав потврђује значај женског стваралаштва у сагледавању вредности националне историје уметности. Из садашње перспективе, када су питања женске равноправности још увек актуелна, његово вредновање и избор уметница за антологију националне и југословенске модерне уметности, велики су подухват. У предавању ће посебна пажња бити посвећена представљању пријатељских односа Павла Бељанског са појединим уметницама, као и околностима избора њихових дела за колекцију. Улаз је слободан.

О ИЗЛОЖБИ:

Ауторке изложбеног пројекта: проф. др Миланка Тодић, мр Милана Квас и др Валентина Вуковић. Ауторке текстова у каталогу изложбе: проф. др Миланка Тодић, др Валентина Вуковић, МА Вера Копицл и МА Миа Ћук; каталог уредила мр Милана Квас.

Програм изложбе

ВАЈАР СРЕТЕН СТОЈАНОВИЋ И ПРОСТОРИ ТАКТИЛНОСТИ

Спомен-збирка Павла Бељанског

23. март – 28. мај

Представљање изложбе ВАЈАР СРЕТЕН СТОЈАНОВИЋ И ПРОСТОРИ ТАКТИЛНОСТИ, Др Јелена Јанев, др Татјана Бабић, Марта Ђармати

Спомен-збирка Павла Бељанског

Четвртак, 6. април, 19 часова

Представљање изложбеног пројекта и вођење кроз изложбу Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности биће одржано у четвртак, 6. априла у 19 часова. Пројекат је реализован у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и смера Сценска архитектура, техника и дизајн, Одсека за уметност и дизајн на Департману за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду. Повод је обележавање 125 година од рођења знаменитог уметника.

Студенти прве, друге и треће године основних студија Сценске архитектуре, технике и дизајна, на предметима Увод у архитектуру, Скулптура и Просторна инсталација, а под вођством професорки др Татјане Бабић и др ум. Јелене Јанев, након истраживања дела и живота Сретена Стојановића, дали су свој креативни одговор кроз скулптуре, просторне инсталације и макете- предлоге архитектуре изложбе. О методологији наставе и креативном процесу кроз који су студенти прошли, као и о поставци изложбе и начину да се направи одмак од уобичајене музејске поставке, говориће професорке Татјана Бабић и Јелена Јанев, и Марта Ђармати виши кустос из Спомен-збирке Павла Бељанског, која ће причати и о делу Сретена Стојановића и његовим изложеним скулптурама.

Током априла др Јелена Јанев и др Татјана Бабић одржаће стручна тумачења и разговоре са публиком на којима ће детаљније представити целокупан процес реализације пројекта и изложбене поставке. Тумачења ће бити одржана 20. и 27. априла у 19 часова.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Фото: Јелена Ковачевић Воргучин

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *