Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > PREDSTAVA „VEŠTICE IZ SELEMA“ NA 24. GLUMAČKIM SVEČANOSTIMA U POŽAREVCU

PREDSTAVA „VEŠTICE IZ SELEMA“ NA 24. GLUMAČKIM SVEČANOSTIMA U POŽAREVCU

Predstava Srpskog narodnog pozorišta “Veštice iz Salema”, reditelja Nikite Milivojevića, pisca Artura Milera, našla se u selekciji 24. Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” u Požarevcu.

U izvedbi grandioznog ansambla najstarijeg teatra, ovu predstavu požarevačka publika imaće priliku da pogleda u petak, 5. aprila u 20 sati u Centru za kulturu Požarevac.

Inspirisan istinitim događajima s kraja 17. veka u Salemu, mestu u Masačusetsu, koje je postalo poznato upravo po lovu na veštice i njihovom javnom suđenju, pisac progovara o fenomenu masovne histerije koja je zahvatila američko društvo u doba „makartizma“ kada je u Sjedinjenim državama pokrenuta tajna istraga velikog broja vladinih članova osumnjičenih da su špijunirali u korist komunista. Miler je zapazio sličnost između tog događaja i progona veštica u Salemu. Time ova priča dobija dublja značenja, izražavajući netrpeljivost, zaslepljenost i progon ljudi, ideja, u bilo kojem vremenu.

U predstavi igraju: Jelena Đulvezan,Teodora Marčeta, Sonja Isailović, Nina Rukavina, Mia Simonović, Alisa Lacko, Branislav Jerković, Marija Medenica, Miroslav Fabri, Mirjana Gardinovački, Dušan Jakišić, Lidija Stevanović, Aleksandar Gajin, Jugoslav Krajnov, Vukašin Ranđelovi, Nenad Pećinar, Milan Kovačević i Gordana Kamenarović. U ulogama devojaka našle su se Maja Čampar, Anica Petrović, Marija Feldeši, Nevena Nerandžić, Nikolina Vujević.

Svoju premijeru doživela je 9. novembra 2018, a nastala je u koprodukciji SNP-a i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada.

Po izboru selektora festivala Milivoja Mlađenovića, publika u Požarevcu biće u prilici da pogleda i predstave: „Petrijin venac“ u režiji Bobana Skerlića, Ateljea 212, „Balkanski špijun“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, Narodnog pozorišta Beograd, dok će u čast pobednika igrati Atelje 212 sa predstavom „Noćna straža“, u režiji Borisa Liješevića.

Prvog i drugog dana festival publika je uživala u predstavama “Vrat od stakla”, reditelja Jagoša Markovića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta kao i u predstavi „Limunacija“ u režiji Nebojše Bradića, Narodnog pozorišta Beograd.
Festival koji se održava u čast glumca zatvara se 7. aprila.

 

Fotograf: Aleksandar Ramadanović

Izvor: SNP

Ostavite odgovor

Top