ПРЕДСТАВА „ВЕШТИЦЕ ИЗ СЕЛЕМА“ НА 24. ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА У ПОЖАРЕВЦУ

Представа Српског народног позоришта “Вештице из Салема”, редитеља Никите Миливојевића, писца Артура Милера, нашла се у селекцији 24. Глумачких свечаности “Миливоје Живановић” у Пожаревцу.

У изведби грандиозног ансамбла најстаријег театра, ову представу пожаревачка публика имаће прилику да погледа у петак, 5. априла у 20 сати у Центру за културу Пожаревац.

Инспирисан истинитим догађајима с краја 17. века у Салему, месту у Масачусетсу, које је постало познато управо по лову на вештице и њиховом јавном суђењу, писац проговара о феномену масовне хистерије која је захватила америчко друштво у доба „макартизма“ када је у Сједињеним државама покренута тајна истрага великог броја владиних чланова осумњичених да су шпијунирали у корист комуниста. Милер је запазио сличност између тог догађаја и прогона вештица у Салему. Тиме ова прича добија дубља значења, изражавајући нетрпељивост, заслепљеност и прогон људи, идеја, у било којем времену.

У представи играју: Јелена Ђулвезан,Теодора Марчета, Соња Исаиловић, Нина Рукавина, Миа Симоновић, Алиса Лацко, Бранислав Јерковић, Марија Меденица, Мирослав Фабри, Мирјана Гардиновачки, Душан Јакишић, Лидија Стевановић, Александар Гајин, Југослав Крајнов, Вукашин Ранђелови, Ненад Пећинар, Милан Ковачевић и Гордана Каменаровић. У улогама девојака нашле су се Маја Чампар, Аница Петровић, Марија Фелдеши, Невена Неранџић, Николина Вујевић.

Своју премијеру доживела је 9. новембра 2018, а настала је у копродукцији СНП-а и Центра за развој визуелне културе из Новог Сада.

По избору селектора фестивала Миливоја Млађеновића, публика у Пожаревцу биће у прилици да погледа и представе: „Петријин венац“ у режији Бобана Скерлића, Атељеа 212, „Балкански шпијун“ у режији Татјане Мандић Ригонат, Народног позоришта Београд, док ће у част победника играти Атеље 212 са представом „Ноћна стража“, у режији Бориса Лијешевића.

Првог и другог дана фестивал публика је уживала у представама “Врат од стакла”, редитеља Јагоша Марковића, Југословенског драмског позоришта као и у представи „Лимунација“ у режији Небојше Брадића, Народног позоришта Београд.
Фестивал који се одржава у част глумца затвара се 7. априла.

 

Фотограф: Александар Рамадановић

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.