Nalazite se ovde
Početna > Kultura > POČEO DRUGI „KARLOVCI FILM FESTIVAL“

POČEO DRUGI „KARLOVCI FILM FESTIVAL“

Projekcijom dokumentarnog filma „Linija života” Darka Bajića, 23. avgusta 2019. otvoren je drugi „Karlovci film festival” na prelepom karlovačkom vidikovcu. Ovaj internacionalni festival sedme umetnosti ima za cilj da se Sremski Karlovci vrate na filmsku mapu a organizatori festivala su mladi ljudi okupljeni oko Karlovačke umetničke radionice i Kulturnog centra Sremskih Karlovaca.
Direktor festivala Stefan Dimitrije Dimić pozvao je publiku da uživa u filmovima koji će se prikazivati naredna tri dana kao i da glasa za filmove u takmičarskoj selekciji za nagradu publike.
Članica Opštinskog veća za kulturu Vesna Fekete izrazila je zadovoljstvo što je opština Sremski Karlovci prepoznala veliku važnost ovog festivala uz podsećanje da su ovde snimani kultni filmovi „Lajanje na zvezde”, „Varljivo leto ’68” i drugi.
Filmski reditelj Darko Bajić naglasio da je u životu najvažnije da sanjamo i živimo život kako hoćemo. Gledanje filma na vidikovcu u Sremskim Karlovcima je i susret sa prijateljima te ukoliko gledaoci ne zapamte taj film, ostaće im bar u sećanju kako su disali i razmišljali na ovom mestu pod zvezdama.
O filmu „Linija života” rekao je da mi živimo snove naših predaka a naše snove će živeti neko ko dođe posle nas, uz želju da ovaj festival potraje decenijama i da na njega dolazimo i sa decom i sa unucima. Radnja filma govori o slikaru Milošu Bajiću koji kroz svoje linije i crteže preživljama strahote nacističkih logora. Postavši prvi posleratni apstrakti slikar, Miloš Bajić maštom i umetnošću vida rane i pobeđuje smrt, što 11 miliona žrtava nije uspelo.
Festival se realizuje uz podršku Opštine Sremski Karlovci, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, privrednih subjekata i udruženja građana.
Tekst i foto.: V. RAONIĆ
Izvor: TV ARS MEDIJA

Ostavite odgovor

Top