Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > OTVORENA IZLOŽBA KALIGRAFSKIH RADOVA

OTVORENA IZLOŽBA KALIGRAFSKIH RADOVA

Izložba kaligrafskih radova „Na putu Zaharija Orfelina” nastavnika, učenika i kaligrafa Svetozara Pajića Dijaka otvorena je 15. januara 2021. Izložba se može pogledati do 30. januara radnim danom od 9 do 17 sati u Ogranku SANU u Novom Sadu, Ul. Nikole Pašića 6.

Projekat su podržali Uprava za kulturu Grada Novog Sada, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Kamenice i Ogranak SANU u Novom Sadu.

Na ovogodišnjoj kolektivnoj izložbi zastupljeni su radovi 47 učesnika iz Subotice, Kikinde, Čuruga, Novog Sada, Sremske Kamenice, Niša, Surdulice, Uzdina, Šapca, Majura, Jadranske Lešnice, Bajine Bašte, Užica, Knjaževca kao i Štrpca na Kosovu i Metohiji.

Udruženje vojvođanskih učitelja od 2006. podržava razvoj kaligrafskog pisanja u osnovnim i srednjim školama. Takođe promoviše lik i delo Zaharija Orfelina kroz tematske radionice i izložbe, kolonije i konkurse, a od 2017. održava i letnju školu krasnopisa u Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Podsetimo i to da je 19. januar Dan Zaharija Stefanovića Ofelina, odn. Dan lepog pisanja čime se obeležava godišnjica smrti ovog velikog grafičara, ilustratora, pesnika, prevodioca, učitelja, teologa, prirodnjaka i vinogradara koji je rođen u Vukovaru a pretežno živeo u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima. Preminuo je 19. januara 1785.

Tekst i foto: V. Raonić;

Ostavite odgovor

Top