Nalazite se ovde
Početna > Kultura > IZRAELSKI KVARTET OKTOPUS NASTUPIO NA NOMUSU 2019

IZRAELSKI KVARTET OKTOPUS NASTUPIO NA NOMUSU 2019

u okviru muzičkog festivala Nomus, 11. aprila 2019, sa početkom od 20 sati, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu nastupio je Kvartet pijanista Oktopus iz Izraela.

Kako je njihov frontmen Meir Visel rekao, sastav čine dva klavira, četiri muzičara i osam ruku, otuda i naziv Oktopus. Uz Meira Visela, članovi kvarteta su i pijanisti Ifat Zajdel, Bart Berman i Tavor Gohman.

Na programu su bili atraktivni muzički komadi, specijalno aranžirani za ovakvo izvođenje: Grigova Per Gint svita br. 1, op. 46, Simfonijska fantazija Aleksandra Glazunova More, op. 28 (The Sea) – koju je g. Visel najavio kao pravi izazov da se odsvira, Šumanove Andante i varijacije op. 46, Ašerov Kapričo
kratka i vesela numera u kojoj se čuje crkut ptica i njihov naizmenični dijalog, zatim Dvoržakova Slovenska igra br. 2, Listova Mađarska rapsodija br. 9 kao i Bahova Tokata i fuga u dmolu.

Upravo je Bahova Tokata i fuga kojom se završava film Kvartet, bila i povod da se ovi pijanisti udruže u ovako neobičan sastav, a poznata dela odsvirana u novim aranžmanima, po mišljenju g. Visela, daju novu dimenziju i klavirskom izvođenju, i doživljaju publike.

Na sinoćni nastup klavirskog kvarteta Oktopus iz Izraela, u prelepom galerijskom prostoru, među slikama velikih formata, posetioci Novosadskih muzičkih svečanosti su reagovali sa oduševljenjem, jer je ugođaj bio savršen. Za bis je odsvirana atraktivna Igra sabljama Arama Hačaturjana.

Tekst i fotografije: V. Raonić

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top