ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЉУБИЦА СОКИЋ И БОГДАН ШУПУТ – ПРИЧА О ДВОЈЕ УМЕТНИКА

У Спомен-збирци Павле Бељански у Новом Саду, 11. априла 2019, отворена је изложба под називом Прича о двоје уметника – Љубица Цуца Сокић и Богдан Шупут а поводом 105 година од рођења ово двоје уметника. Изложба је настала као наставак и унапређење сарадње са средњом Школом за дизајн „Богдан Шупут֊”, реализованом тако да су уз дела поменута два уметника, изложени и ученички радови инспирисани причим о двоје уметника и њиховим стваралаштвом.

„Вечерас ћете имати прилику да видите дела из наших фондова Љубице Цуце Сокић и Богдана Шупута али и једну посебну поставку коју су урадили ученици свих разреда Школе за дизајн ‘Богдан Шупут֊’”, рекла је управница Спомен-збирке Павле Бељански мр Милана Квас, додајући да ће радови ученика, урађени у разним техникама – неким техникама савладаним и по први пут, показати како „млади читају уметност на креативан начин, али и са жељом да ученици осете музејски простор као своје природно окружење, али и да покажу своје креативне потенцијале”.

Ауторка изложбе, кустос Марта Ђармати рекла је да је „пројекат замишљен да представи пријатељство Љубице Цуце Сокић и Богдана Шупута, који су од својих школских дана били врло блиски пријатељи, кренули стваралачки у једном заједничком правцу, али је то пријатељство прекинуто 1942. јер је Богдан Шупут настрадао у новосадској рацији”. Ауторка изложбе додала је да међу већинским цртежима и графикама уметника, у фонду чувају „две слике Богдана Шупута које је Љубица Сокић поклонила Спомен-збирци Павла Бељанског, управо зато што је Павле Бељански одувек желео да у својој колекцији има дела Богдана Шупута, што није успео до краја да оствари”.

Ђура Радишић, директор Школе за дизајн „Богдан Шупут֊”, отворио је изложбу нагласивши да је од јануара ово већ друга сарадња школе и Спомен-збирке. „Заједно смо постигли више циљева: на један активан начин подстичемо ученике да стичу свест о значају културног наслеђа, у непосредној комуникацији са културом, а професори и кустоси су остварили нов квалитет у интерресорној сарадњи. Све поменуто је на општу радост свих учесника, публике и шире заједнице.”

Због недостатка простора, изложени су само радови ученика смера ликовни техничар и дизајн амбалаже а од 3. маја ће бити други део који су спремили ученици и њихови професори са осталих смерова.

Међу документарним стварима изложени су логорска плочица и чланска карта УЛУС-а Богдана Шупута као и шешир Љубице Сокић. Ученички радови су цртежи, слике, литографије, витражи, камени мозаици, рељефи у гипсу и на картону, али оно што је посетиоце одушевило, то су две органске слике од живог материјала, свежег биља и цвећа а по узору на пејзаж Љубице Сокић.

Ова изложба ће бити доступна публици и током трајања манифестација Музеји за десет и Петнаесте европске ноћи музеја, а све у оквире програма подршке младима – Омладинска престоница Европе Нови Сад 2019.

Текст и фотографије: В. Раонић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.