ИЗРАЕЛСКИ КВАРТЕТ ОКТОПУС НАСТУПИО НА НОМУСУ 2019

у оквиру музичког фестивала Номус, 11. априла 2019, са почетком од 20 сати, у Галерији Матице српске у Новом Саду наступио је Квартет пијаниста Октопус из Израела.

Како је њихов фронтмен Меир Висел рекао, састав чине два клавира, четири музичара и осам руку, отуда и назив Октопус. Уз Меира Висела, чланови квартета су и пијанисти Ифат Зајдел, Барт Берман и Тавор Гохман.

На програму су били атрактивни музички комади, специјално аранжирани за овакво извођење: Григова Пер Гинт свита бр. 1, оп. 46, Симфонијска фантазија Александра Глазунова Море, оп. 28 (The Sea) – коју је г. Висел најавио као прави изазов да се одсвира, Шуманове Анданте и варијације оп. 46, Ашеров Капричо
кратка и весела нумера у којој се чује цркут птица и њихов наизменични дијалог, затим Дворжакова Словенска игра бр. 2, Листова Мађарска рапсодија бр. 9 као и Бахова Токата и фуга у дмолу.

Управо је Бахова Токата и фуга којом се завршава филм Квартет, била и повод да се ови пијанисти удруже у овако необичан састав, а позната дела одсвирана у новим аранжманима, по мишљењу г. Висела, дају нову димензију и клавирском извођењу, и доживљају публике.

На синоћни наступ клавирског квартета Октопус из Израела, у прелепом галеријском простору, међу сликама великих формата, посетиоци Новосадских музичких свечаности су реаговали са одушевљењем, јер је угођај био савршен. За бис је одсвирана атрактивна Игра сабљама Арама Хачатурјана.

Текст и фотографије: В. Раонић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *