ВОДУ ЗАШТИЋЕНУ УСТАВОМ НЕЋЕ НИ ВЛАСТ НИ ОПОЗИЦИЈА

Власт и опозиција сложни су у једном – нису заинтересовани да пијаћа вода буде заштићена Уставом. Од 250 посланика Скупштине Србије само њих 13 потписало је иницијативу Зелене странке којом се Скупштини Србије предлаже да донесе измене Устава, које ће омогућити да пијаћа вода, као један од најважнијих ресурса, постане уставна категорија.
Иницијативу, која би онемогућила даље загађивање и уништавање водних ресурса, пре 20 дана поднео је мр Горан Чабради, председник Зелене странке, а није је потписао ниједан посланик Демократске странке, Јеремићеве Народне странке, Обрадовићевих Двери, Лиге социјалдемократа Војводине, Српске напредне странке, Српске радикалне странке, Покрета за спас Србије, СВМ-а, СДП-а, СПС-а, Клуба самосталних посланика.
Поред Чабрадија, иницијативу су потписала три посланика ПУПС-а, шест посланика СМС-а, и троје самосталних посланика, Александра Чабраја, проф. др Миладин Шеварлић и проф. др Нада Костић.
– Чињеница да 237 посланика игнорише иницијативу од које би бенефит имали сви становници Србије данас, али и која би гарантовала нормалан живот будућим генерацијама, указује да политичке елите не интересује добробит грађана. Иницијативу нису потписали чак ни посланици који су се сликали на протестима против градње мини-хидроелектрана, које су организовали житељи угрожених подручја. Сад, када су имали прилику да својим потписом и гласом заиста одбране воде од загађења, имају преча посла, јер нема камера да их снимају. Зелена странка је свесна да пијаћа вода постаје ресурс ког имамо све мање. Нико у Србији нема право да се понаша неодговорно и угрожава наслеђе будућности. Зато је важно да се захвалим посланицима који су својим потписом подржали иницијативу. Показали су да су храбри и одговорни – рекао је председник Зелене странке, мр Горан Чабради.
Зелена странка најављује да ће ускоро кренути у кампању прикупљања 150.000 потписа грађана како би иницијатива о заштити вода Уставом дошла на дневни ред Парламента.

Нови Сад, 11. април 2019. године

Извор: Зелена странка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *