ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: СНАЖНА ПОДРШКА ИСТИНИТОМ, НЕПРИСТРАСНОМ, ПРАВОВРЕМЕНОМ И ПОТПУНОМ ИНФОРМИСАЊУ ГРАЂАНА АП ВОЈВОДИНЕ

Драгана Милошевић: Снажна подршка истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана АП Војводине

„Трајно опредељење Покрајинске владе јесте и биће снажна подршка свим медијима на територији АП Војводине, чему у прилог иде и чињеница да је ове године за 193 медијска пројекта издвојено 70 милиона динара“,  рекла је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, данас у Покрајинској влади, уочи уручивања уговора корисницима, који су добили средства на конкурсу из области јавног информисања.

Милошевићева је истакла да је у односу на претходне две године буџет за јавном информисање увећан за 17 милиона динара,  те да се током ових година водило рачуна о квалитету садржаја медијских пројеката, о објективном, непристрасном и потпуном информисању грађана. Она је изразила наду и жељу да се ова средства и надаље повећавају.

Драгана Милошевић је навела да је за прву конкурсну линију  – конкурс за унапређење професионалних стандарда у 2022. години издвојено пет милиона динара за 28 корисника,  а да је пристигла 31 пријава. Према њеним речима, ради се о јачању професионалних и стручних капацитета, подизању нивоа новинарске писмености, као и јачању новинарске аутономије.

Када је реч о другој конкурсној линији која се односи на подршку осетљивим групама, ресорни секретар посебно је нагласила да је намењена за унапређење и побољшање програмских садржаја у новинским и електронским медијима, на знаковном језику или Брајевом писму или већ на неки други начин који особама из те категорије омогућава остваривање права на информисање. „За ту намену у овој  години издвојено је десет милиона за  13 корисника, од пристиглих 27 сјајних пројеката“, рекла је Милошевићева и подсетила да је за овај конкурс прошле године било издвојено шест милиона динара.

За најобимнији  део конкурса, а реч је о конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања, у овој години је за 152 пројекта издвојено 55 милиона  динара, од тога  47,5 милиона динара за медијске садржаје на српском језику и 7,5 милиона динара за медијске садржаје на мањинским језицима. Према речима ресорног секретара, реч је о подршци пројектима који се баве очувањем српског културног и националног идентитета, као и бројних мањинских заједница на територији АП Војводине.

„Спектар медијских садржаја ове конкурсне линије, по мишљењу стручне комисије, јесте веома широк“, рекла је Драгана Милошевић и навела да се теме односе и на пронаталитетну политику, унапређење родне равноправности, борбу против насиља и вршњачког насиља, бригу о породици, однос према националним заједницама, однос према било којој угроженој друштвеној групи, као и на заштитиу животне средине и бригу о здрављу људи.

Секретар Драгана Милошевић се на крају свог излагања захвалила члановима комисије, као и својим сарадницима пред којима је био тежак задатак да од 312  пристигла пројекта изаберу најквалитетније.

ИЗВОР: АПВ

Администратор: Друштво нових медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *