wifi hotspot driver for pc windows 7 free angry birds rio game for pc free full version itunes download 64 bit windows 10 free download pc microsoft excel product key 2019 free free fifa 16 download windows 10
Налазите се овде
Почетна > Друштво > ПУТЕВИМА СОЛУНА И СЛАВНИХ ПРЕДАКА

ПУТЕВИМА СОЛУНА И СЛАВНИХ ПРЕДАКА

Четвородневни излет у Солун, Олимпик бич, Метеоре и Кајмакчалан спроведен је од 25. до 29. маја 2022. Организатор путовања било је Удружење за неговање и очување српске традиције „Звуци с камена” из Новог Сада чија је делегација посетила Ђорђа Михаиловића, доскорашњег чувара српског војничког гробља Зејтинлик. То приликом је легендарном 94-годишњем чика Ђорђу уручен носач звука са песмом о њему, а на самом локалитету су снимљени кадрови за видео-спот. Положен је венац у част јунака који су дали своје животе за слободу.

Са члановима певачке групе путовали су и пензионери Града Новог Сада чије су активности подржали Град Нови Сад, градоначелник Милош Вучевић и члан градског већа за културу Далибор Рожић. Путовали су и планинари из Новог Сада, Бачке Паланке и Темерина чије је присуство било неопходно ради планираног успона на Кајмакчалан и полагања венца код спомен-костурнице као и професионални сниматељ. Путници су имали два вођења по Солуну са локалним водичем где су виђене најважније знаменитости. Посећен је и манастир Св. Николе којег је по предању подигао краљ Милутин а отворен је само четвртком.

Путници који нису ишли на излете купали су се на прелепој плажи Олимпик бич. Посећени су Метеори – комплекс манастира у унутрашњости Грчке на стенама високим 100–150 метара. Са планинарског дома Ставрос на 944 м нв као делу националног парка одлично се виде врхови Олимпа – Митикас и Стефани као и цела област Пиериа изнад градића Литохоро. Део путовања води кроз долину реке Пиниос изнад које води висећи мост на другу обалу ка Цркви Петке Параскеве и до лековитог извора у пећини за који се верује да је настао од њених суза. У продавници икона подно Метеора путници су сазнали о три најчешће методе за израду икона и посебним врстама тамјана.

Последњег дана су путници са мање кондиције остали у древном граду Едеса који има 12 водопада где се највећи од 70 метара стропоштава у центру града, окружен степеницама и платформама за обилазак. Овај највећи је увече још импресивнији јер је осветљен, а иначе је настао након земљотреса у 14. веку. У хладу столетних платана жуборе и бројни канали а кажу да место има 71 мостић од који се један зове Византијски. Сам град има и други, сликовит назив Воден. Основан је осам векова пре нове ере а 1351. био је под влашћу Цара Душана. За време турске власти добио је чак и дозволу за отварање српске школе која имала 107 ђака.

Најспремнијих 18 путника кренуло преко стаза и ровова кајмакчаланских ратника од скијалишта Ворас до врха Свети Илија на 2510 м нв. Капела се  овај пут до самог краја није ни назирала од магле, а претило је и невреме. Положен је венац у име Града Новог Сада и запаљене свеће. Након спуста, путници из обе групе су се спојили у граду Едеса подно планине Ниџе и кренули за Србију, док је напољу већ био јак пљусак. Кајмакчаланску „капију слободе” попела је и 80-годишња пензионерка Душанка, што само говори да су жеља и патриотски осећај били јачи од свих могућих препрека.

Са Кајмакчалана се свако врати са невероватно снажним осећањима. Чак и таквим, да можда нисмо достојни жртве наших предака, како написа у књигу утисака једна планинарка.

Текст и фото: В. Раонић;

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: Друштво нових медија

Оставите одговор

Top