ЗАВРШЕНА ДРУГА ФАЗА ,,ПРОЈЕКТА 33-ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА УСТАНОВА КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ“

„Пројекат 33 – Јачање капацитета установа културе у Новом Саду за стратешко планирање“ који има за циљ да пружи професионалну едукацију и подршку запосленима у установама културе у Новом Саду улази у трећу фазу реализације. Покренут уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“, од стране Градске управе за културу, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и УНЕСЦО катедром Универзитета уметности у Београду „Пројекат 33 – Јачање капацитета установа културе у Новом Саду за стратешко планирање” допринеће партиципативнијој и колаборативној изради петогодишњих стратешких планова установа културе, али и креирању механизама за интензивније укључивање Новосађана у процесе који се односе на културу у граду.
Тим поводом, програмски тим Фондације „Нови Сад 2021“ интензивно комуницира са представницима установа културе, доприносећи креирању стратешких планова у циљу заједничког, координисаног и интегрисаног дефинисања програма за 2021. годину.
На крају друге фазе „Пројекта 33“ одржан је консултативни састанак са представницима установа које учествују у Пројекту на ком су представници Фондације „Нови Сад 2021“ представили програмске лукове (тематске целине) којима ће се „Нови Сад 2021“ представити као Европска престоница културе.
На овој сесији присутнима се обратио и члан градског већа за културу Далибор Рожић. Овај пројекат је још један показатељ заједничког деловања свих градских установа и свих нивоа власти на реализацији заједничког циља – успешног представљања Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године.
Вук Радуловић, испред Фондације „Нови Сад 2021“ истиче задовољство када је у питању сарадња са новосадским установама културе, УНЕСЦО катедром, Универзитета уметности у Београду.


„Фаза анализе и припреме је завршена, а, подсетићу, прва фаза је била посвећена едукацији за израду стратешких планова коју су спроводили неки од најзначајнијих стручњака за европску културну политику. Веома смо срећни што досадашња евалуација показује да су представници установа задовољни и оптимистични поводом спровођења пројекта стратешког планирања. Уколико све буде текло по плану, Нови Сад ће у септембру постати први град у Србији у коме све установе имају своје петогодишње планове и визије развоја, што, верујемо, и припада једној европској престоници културе”, истиче Радуловић.
Др Вишња Кисић и др Горан Томка, аутори и руководиоци пројекта, УНЕСKО катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду слажу се да су заједнички, дугорочни и плански подухвати као што је „Пројекат 33” изузетно ретки широм света, а да је ово први пут да се у Србији један град системски бави питањем јачања установа културе.
„Ми смо подршци, едукацији и менторству у области стратешког планирања приступили као прилици да заједно са тимовима из свих установа културе јачамо културну сцену и културне потребе грађана и посетилаца Новог Сада и Војводине. Зато је читав овај процес био позив да промишљамо како да бројне струке у области културе и установе културе буду сложније, повезаније и да боље сарађују, али и како установе могу да делају још активније, ангажованије и отвореније, односно како се кроз културно стваралаштво може приступити важним друштвеним темама и изазовима. Зато исход стратешког планирања неће бити само стратешки планови које већина установа пише по први пут, већ многа нова знања, везе међу људима, међусобно поверење и нови елан“, истичу Кисић и Томка.
Овај пројекат је подељен у три фазе, а то су: едукација, самостални рад и рад са менторима. Управо завршена друга фаза најављује почетак треће – рад са менторима, у којој ће свака установа добити по једног ментора који ће водити тимове кроз процес рада на изради плана. Планирано је да ова фаза траје 4 месеца, од априла до августа 2019. године, да би као резултат све установе које учествују у пројекту креирале и усвојиле петогодишње стратешке планове.
Пратећи Стратегију развоја културе града Новог Сада 2016-2026. „Пројекат 33“ омогућиће стратешко усмерење, бољу координацију и сарадњу установа културе и интерсекторско повезивање, али и квалитетнију припрему пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Пројекат је започео крајем октобра 2018.

 

Извор: Прес Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.