ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ПРИЧА О ДВОЈЕ УМЕТНИКА: ЉУБИЦА СОКИЋ И БОГДАН ШУПУТ“

У четвртак, 11. априла 2019. године у 19 часова, биће отворена изложба Прича о двоје уметника: Љубица Сокић и Богдан Шупут, ауторке Марте Ђармати. Публику ће поздравити мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, а изложбу ће отворити Ђура Радишић,  директор  Школе за дизајн „Богдан Шупут“.

Изложба којом Спомен-збирка Павла Бељанског обележава 105 година од рођења двоје стваралаца, као и десетогодишњицу смрти Љубице Сокић премијерно ће бити представљена новосадској публици. Замишљена је као омаж у част двоје генерацијски блиских уметника. Рођени 1914. године, Љубица у Битољу а Богдан у Сиску, припадали су предратној генерацији српских сликара стасалој у четвртој деценији ХХ века. Њихово пријатељство трајало је све до Шупутове трагичне смрти у Новосадској рацији 1942. године. У своју колекцију Павле Бељански је уврстио четири слике Љубице Сокић док је набавка дела Богдана Шупута за колекционара остала неиспуњена жеља. Поштујући ту жељу Љубица Сокић је у два наврата поклањала Спомен-збирци дела Богдана Шупута која данас представљају драгоцено сведочанство њиховог пријатељства. Захваљујући уметничким делима из Ликовне збирке и разноврсним документима, који су добијани поклонима Цуце Сокић, њене породице и другим аквизицијама, данас се у Ликовној збирци чува више од седамдесет дела новосадског сликара и београдске уметнице у различитим техникама (уља на платну, радови на папиру и скулптура). Поставка ће обухватити 55 дела и неке од личних премета двоје уметника, приказујући њихове животне и стваралачке паралеле.

У оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС, у склопу изложбе биће приказана и поставкa радова ученика свих смерова Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада, инсписираних причом о двоје уметника и њиховим делима.

Изложба Прича о двоје уметника: Љубица Сокић (1914–2009) и Богдан Шупут (1914–1942), први пут је приказана у Галерији Куће Војновића Културног центра у Инђији (2017), а након тога гостовала је Малој галерији Дома Војске Србије у Београду (2018). Изложбу прати богат програм, организован у сарадњи са Школом за дизајн „Богдан Шупут“ и другим институцијама и појединцима, а који ће током трајања националне манифестације Музеји за 10, као и 15. Европске Ноћи музеја, бити представљен најширој публици.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.