ПРЕДСТАВА „АНИКА И ЊЕНА ВРЕМЕНА“ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ВЕЧЕРАС У АЛЕКСИНЦУ

Представа „Аника и њена времена“ Српског народног позоришта вечерас у Алексинцу

Након 24. Глумачких свечаности Миливоје Живановић у Пожаревцу, Српско народно позориште током целог априла путује по Србији.

Вишенаграђивана представа „Аника и њена времена“, редитељке Ане Ђорђевић вечерас гостује у Центру за културу и уметност у Алексинцу.

 

„Ана Ђорђевић је редитељка која за своје представе ретко узима „готов“ драмски предложак. Она га ствара, исто онолико колико га користи, што јесте блиско савременој позоршној естетици. У њеним представама исијавају анализе, повезивања и једна нова читања, како се то у позоришту каже. Тако је и са „Аникиним временима“ Иве Андрића, односно представом Аника и њена времена (копродукција СНП-а и БЕО АРТ-а), у којој се препознају мотиви познате Андрићеве приповетке, његове читаве прозе, уз низ исконструисаних ситуција, односа и дијалога, драматуршки постављених у оквир оног дела приче када Јакша, син добрунског проте Мелентија, уместо да се преда цркви и наследи породични „занат“, предаје себе Аники и „отвореној кући“, вишеградском борделу, ослобођеном свакодневне рутине“, рекао је позоришни критичар Игор Бурић о представи.

У представи играју Милица Трифуновић, Ненад Пећинар, Биљана Kескеновић, Душан Вукашиновић, Милован Филиповић, Јована Мишковић и Милица Грујичић.

Април у знаку фестивала

Представа „Вештице из Салема“, редитеља Никите Миливојевића у четвртак, 11. априла путује у Шабац на 4. Позоришно пролеће. На истом фестивалу, у Шабачком позоришту 12. априла биће одригран и „Тартиф“, редитеља Игора Вука Торбице. Обе представе најстаријег српског театра такмичиће се са још пет представа овог фестивала чија селекција ове године носи назив „Неприлагођени класици“.

Званични жири доделиће укупно 7 награда: за најбољу представу, најбољег редитеља, најбољу мушку и женску улогу, а остале три награде, жири ће доделити по свом избору. Награду преса – „Заслог за будућност“, додељује новинарски жири, глумцу млађе генерације. Ове године први пут ће се додељивати и награда публике.

Фестивал се затвара 16. априла.

Три представе СНП-а на 69. Фестивалу професионалних позоришта Војводине

На 69. фестивалу Професионалних позоришта Војводине, зрењанинска публика имаће прилике да одгледа чак три представе Српског народног позоришта од шест колико их се нашло у селекцији Слободана Савића.

Представа „Вештице из Салема“, Никите Миливојевића биће одиграна 15. априла, док ће „Тартиф“ заблистати 17. априла на даскама зрењанинског театра.

У част награђених, биће одригран „Доплер“, редитеља Александра Поповског који ће фестивал затворити 18. априла.

Подсетимо, за победника четврте вечери Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“, које су одржане  од 2. до 7. априла, проглашен је Југослав Kрајнов, за тумачење

улоге Париса у представи „Вештице из Салема“.

 

Фотограф – Аника и њена времена: Срђан Дорошки

Фотограф – Вештице из Салема; Тартиф: Александар Рамадановић

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *