ЗАВРШЕН НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ 2022

На Малој сцени „Пера Добриновићˮ Српског народног позоришта одржан је 24. новосадски џез фестивал од 16. до 19. новембра 2022. године. Након сваке концертне вечери уприличен је jam session за који је био задужен House band.

Џез фестивал у години када Нови Сад носи титулу Европске престонице културе био је богат и разноврстан. 16. новембра у 20 сати фестивал је свечано отворио Биг бенд РТС-а са Стјепком Гутом. Уследио је концерт Николов–Ивановић у 21 сат.

Друго фестивалско вече започео је Норвежанин Нилс Петер Молваер као представник европског савременог џеза. Са нешто мало закашњења уследио је концерт Јована Маљоковића уз сарадњу гудачког оркестра Роберта Лакатоша из Новог Сада. Овим су посетиоци премијерно чули резултат двогодишњег пројекта и нове нумере од којих су се неке звале „Пут за Дечане” и „Вишеград”. За нумере са овог пројекта Јован Маљоковић је рекао да су стваране како бисмо имали нашу музику за будућа извођења. Све укупно, на сцени је било око тридесетак извођача а публика је бурно наградила мајсторије ових еминентних музичара.

Трећег дана, 18. новембра уприличена су три необична концерта. Џипси и стару музику извео је квартет Јожефа Феча из Чешке. Нове светске тенденције приуштио је Александар Узелац трио. Вече је завршено наступом триом Владимира Самарџића. Новосадски басиста након плодне каријере уз најпознатије музичаре са ових простора је ове године завршио свој ауторски пројекат Catching the Wind. Са Самарџићем је наступио је Ненад Гајин, гитариста који је одсвирао 83 концерта широм света са француском певачицом Заз као и врхунски перкусиониста из Беча Владимир Костадиновић. Иако је селектор и водитељ фестивала био Витомир Симурдић, гост-најављивач ове вечери био је музички новинар из Аустрије.

Последњег дана, 19. новембра наступио је JazzXchange feat Бојан Зулфикарпашић објединивши учеснике из три града престонице европске културе: Литваније, Луксембурга и Србије. Фестивал је завршен концертом Chico Freeman’s Trio Exotica.

Уз поменути jam session, Двадесетчетврти новосадски џез фестивал имао је и пратеће програме у виду дечјих радионица а испред сале „Пера Добриновићˮ уприличена је изложба фотографија Александра Плачкова са претходних фестивала.

Организатор фестивала је Културни центар Новог Сада уз свесрдну помоћ Града и Покрајине.

Иако су се карте куповале преко сервиса Gigstix, запослени су дежурали у холу што је публици олакшало куповину карата чија се цена кретала око 700 динара по концерту. Било је могуће купити карте и по једној вечери или пак сет улазница за све дане фестивала. Публика је могла само да ужива у атмосфери која би се могла описати као – читав (џез) свет је био у Новом Саду!

Текст и фото: В. Раонић

Извор: ТВ Арс медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *