ВИКЕНД УЗ ИЗЛОЖБУ ПЕРЦЕПЦИЈЕ 19-20.10.2018.

У оквиру пратећег програма изложбе Перцепције. Жена по мери друштва? овог петка и суботе у Галерији Матице српске посетиоце очекује занимљив програм:
У петак, 19. октобра у 18.00 сати биће одржано стручно тумачење под називом Уметност по мери жене? Погледи на историју женске (само) репрезентација у уметности др Ане Богдановић, историчарке уметности. Кроз анализу примера уметности представљених на изложби Перцепције – Жена по мери друштва? биће понуђен увид у генезу женске (само)репрезентације у уметности као једног од начина конституисања наратива о свеобухватнијем развоју уметности и њене историје.

Централно разматрање овако конципираног тумачења се односи на питања могућности и неопходности промене погледа, не само на уметност коју су стварале жене, већ и на оне уметничке гестове који за своју тему узимају женско присуство, на тај начин упућујући на значењску и историјску вишеслојност места жене и њене репрезентације у уметности. Посебна пажња биће посвећена и анализи кустоских интервенција које су у оквирима изложбе изведене, а које се односе на трансисторијска сучељавања уметничких позиција.

У суботу, 20. октобра у 18.00 сати биће одржано предавање У сусрету са делом Трејси Емин, као једно у низу предавања посвећених животу и стваралаштву британских и српских уметница. Мср Јелена Огњановић, кустоскиња изложбе, говориће о раду једне од најпровокативнијих британских уметница данашњице. Трејси Емин представља најинтимнија искуства у својим делима попут исповести, истичући симбиозу живота и уметности. Кроз најразличитије медије  сликом, цртежом, видеом, фотографијом, инсталацијом  она на шокантан начин приказује догађаје из свог живота. Била је члан тзв. Младих британских уметника, неформалне групе која је крајем осамдесетих година променила уметничку сцену Велике Британије. Године 2007. представљала је Велику Британију на 52. венецијанском Бијелану.

Улаз на програме петком и суботом је бесплатан.

За све информације о изложби можете се обратити Јелени Огњановић, кустосу изложбе на
телефон 021 4899 018 или 069 1103 051, као и путем мејла на j.ognjanovic@galerijamaticesprske.rs

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.