СВЕЧАНО УРУЧЕНЕ НОВИНАРСКЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА И ОТВОРЕНА ТРЕЋА МЕЂУНАРОДНА ФОТОГРАФСКО-ЕКОЛОШКА ИЗЛОЖБА „ДУНАВ“

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА свечано је уручило новинарске награде истакнутим новинарима, члановима овог удружења у Архиву Војводине 25. априла са почетком у 18 сати.

У оквиру свечаног уручења награда уприличена је и фотографско-еколошка изложба „ДУНАВ” у организацији Арс академије из Новог Сада, Друштва нових медија из Беочина, Удружења новинара Војводине и нових медија из Новог Сада.

Награде (плакете, уметничке слике академског сликара Јовице Панића и књиге „Нови Сад песничка престоница“ издавача Друштво новосадских књижевника) уручио је председник жирија академик проф. др Неђо Даниловић.

Даниловић је приликм обраћања истакао да су чланови жирија радили у саставу: председник жирија академик проф. др Неђо Даниловић; др Валентина Чизмар; проф. др Виктор Радун; проф. др Душанка Комненић; проф. мр Сибила Петењи; Биљана Диковић и да су једногласно изабрали кандидате које треба наградити.

мс Жељко Савић, председник УНВИНМ за ТВ Арс медију рекао је да УНВИНМ броји преко 300 чланова, до краја ове године очекују да ће ово удружење бројати око 500 чланова што је један од формалних услова репрезентативности удружења. Истакао је да ово удружење чине углавном академски чланови и да су у плану разне сарадње са високошколским установама које изучавају медије, обично је реч о студијским програмима журналистика, културологија, комуникологија и фотографија. Поред сарадње са Школом фотографије Арс академије, одакле се прикључују нашем удружењу фото-репортери, планирамо покренути сопствену школу новинарства која ће бити усмерена ка новим медијима – интернет порталима, из које ће се прикључивати нашем удружењу најбољи кадрови. Поштујемо све новинаре који раде у складу са медијским кодексом и где постоји медијски плурализам, истакао је Савић.

У наставку можете видети видео снимак са уручења награда.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ КОМИСИЈЕ О НОВИНАРСКИМ ПРИЗНАЊИМА УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ И НОВИХ МЕДИЈА

***

НАГРАДУ ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ за животно дело ове године примили су новинари – др Зоран Ђерић и Весна Савић.

Филозофски факултет у Новом Саду завршио је 1979. године, последипломске студије, магистарски рад и докторску дисертацију одбранио је на истом факултету. Почео је у „Гласу омладине” као директор културе 1983., па као управник Позоришта младих, уредник издавачких делатности и главни и одговорни уредник часописа „Поља”, предавао у Пољској на Катедри словенске фолологије, био помоћник директора у КЦ Нови Сад. На Академији умјетности у Бањалуци био је доцент на предмету Историја филма и телевизије, ванредни професор на Драматургији, па редовни професор на предметима Историја и Теорија филма. У међувремену је био директор Позоришта младих у Новом Саду, главни и одговорни уредник часописа „Сцена”, помоћник директора Стеријиног позорја, затим управник Српског народног позоришта. Био је члан многих редакција књижевних листова, уредништва часописа и зборника, и стручних за сценске уметности и музику, луткарску уметност и позориште, уметнички директор фестивала анимације. Преводи са словенских језика (руски, пољски, бугарски, белоруски, чешки…). Пише и објављује поезију, прозу, есеје, научне студије из области књижевности, позоришта и филма..

Члан је важних културних удружења, уметничких савета фестивала, Друштва књижевника и преводилаца, члан је сарадник Матице Српске, и члан нашег Удружења новинара Војводине и нових медија.

Бројним важним, домаћим, регионалним и међународним наградама које је до сада примио, додао је и ову, заслужену својим дугогодишњим радом, ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО – ДР ЗОРАН ЂЕРИЋ.

*

Више од четири деценије активна је у српском и војвођанском новинарству и исто толико година је члан еснафске организације. Прво Савеза новинара Југославије, потом Удружења новинара Србије и његовог огранка у Војводини. Од 2013. до 2017. била је члан Управе Удружења новинара Србије, а пре тога у четворогодишњем мандату и Управе УНС-ДНВ са седиштем у Новом Саду. Новинарски занат научила је у новосадском листу „Дневник” где је провела цео свој радни век, од приправника, новинара извештача из градске, а онда и коментатора из Скупштине Југославије, Савеза синдиката и других институција и организација, до уредничких места. Била је хроничар, али и критичар бројних аномалија у друштву, правосуђу, законодавном систему, писала о узроцима дугог и спорог путовања Србије у Европу. Професионалну каријеру је наставила као уредник, а била је први уредник броја листа „Дневник” који је штампан у колору. Радила је и на месту шефа дописничке мреже, уредника спољнополитичке рубрике, па судске и црне хронике. Извештавала је са бројних скупова у земљи и окружењу, писала за ревију „Око”, намењену дијаспори и штампану у десетак земаља у свету. Њене чланке могли сте прочитати у „НС недељнику”, дневном листу „Дан”, ревији „Еликсир”, а сада и у ревији „Добро јутро” из Новог Сада.

Рођена је и одрасла у Сомбору. Завршила је Факултет политичких наука у Београду, смер журналистика, где је основе новинарства и размишљања о темама научила од Професора Сергеја Лукача. Од 1979. године живи и ради у Новом Саду. Члан је Удружења новинара Војводине и нових медија.

Примила је награду ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ВЕСНА САВИЋ.

***

ЗМАЈ – награда за новинарство и нове медије додељује се заслужним новинарима и медијским радницима који раде на телевизији, радију и интернет порталима. Ове године награду су примили Жељко Савић, новинар и мастер културолог, Немања Ратковац, дипломирани новинар и комуниколог и Атила Пете, инжењер примењене фотографије и новинар.

*

Рођен је у Мостару, живи и ради у Новом Саду. Главни и одговорни уредник је портала ТВ АРС медија. Завршио је паралелно струковно и академско образовање и стекао звања дипломираног културолога, мастер културолога, инжењера графичког инжењерства и дизајна, специјалисте фотографије, и примењене фотографије. Последњих десет година радио је у Високо образовним установама у Србији и региону, где је предавао предмете Фотографија, Мултимедија и сродне медијске предмете. Председник је више струковних организација, а нека од тих удружења заступа двадесетак година. У „Арс академији”, „Друштву нових медија”, и Удружењу „Ћирилица” Нови Сад, „Удружењу новинара Војводине и нових медија”, обавља послове председника УО. Поред ових организација члан је: IFJ – International Federation of Journalists и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине. Доказао се као одличан стручни предавач из области фотографије, видео-новинарства, медија, у пројектима и сарадњи са разним медијским организацијама. Своје уметничке фотографије на разне теме излагао је на самосталним изложбама више од 20 пута у Србији, Босни и Херцеговини и Лондону.

До сада је осам пута награђиван за новинарство и уметничку фотографију. Награђен је и од Удружења новинара Србије за ТВ емисију „Водич кроз уметност и науку” која се емитовала десет година на локалним ТВ станицама: ТВ Мелос, Канал 9, Мост и ТВ Арена.

Његовим наградама додали смо и ову – ЗМАЈ – награду за новинарство и нове медије – ЖЕЉКО САВИЋ.

*

Дипломирани је новинар и комуниколог на факултету Политичких наука Универзитета у Бањалуци. Био је водитељ, новинар и маркетинг менаџер на Уно радију Бањалука. Радио је интервјуе и аудио подкаст са гостима из различитих сфера друштвених актуелности, монтажу, рекламе. На РТВ Републике Српске радио је као новинар за информативну, политичку, културну и спортску рубрику, као и репортерске прилоге у програму уживо. Био је уредник дечије емисије „Добро јутро дјецо”, као и водитељ радијске емисије „Заједнички талас” и „У ритму дана”. Од августа 2023. године ради као водитељ и уредник „ТОК” Телевизије. Уредник је информативног програма, емисије „Ток седмице”, подкаста емисије „Твојих 5 минута”. Живи и ради у Бањалуци.

Примио је ЗМАЈ – награду за новинарство и нове медије – МС НЕМАЊА РАТКОВАЦ.

*

Рођен је у Новом Саду, детињство и младост провео је у Темерину где је основну школу завршио на мађарском језику, а средњу техничку школу у Бечеју на српском језику. Високу техничку школу струковних студија завршио је у Новом Саду где је стекао звање Инжењера примењене фотографије, а специјалистичке студије завршава у Будимпешти на Националном универзитету јавне службе и стиче звање Новинар и уредник јавног сервиса. Каријеру у медијима почиње 2005. године на Радију Темерин као радио водитељ. Касније исти посао ради на разним радио станицама у Новом Саду. На суботичкој Панон РТВ почиње да ради 2015. године, где је и данас. У исто време био је дописник за Мађарску националну телевизију MTVA из Будимпеште. Разговарао је са више познатих личности, извештавао о мигрантској кризи, изборима на свим нивоима, пандемији, енергетској кризи, али и о великом броју културних и спротских дешавања. Репортаже је радио на српском, мађарском и енглеском језику, а приређивао их је и у БиХ, Мађарској, Румунији и Северној Македонији. Члан је Удружења новинара Војводине и нових медија.

Добитник је ЗМАЈ – награде за новинарство и нове медије – АТИЛА ПЕТЕ.

***

Награда за младо новинарско перо додељује се заслужним младим новинарима, дизајнерима или фотографима, који раде у области нових медија.

Живи у Сремским Карловцима, где је завршио Основну школу и чувену Карловачку гимназију, а мастер студије на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Тренутно је на докторским студијама језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду и на мастер студијама на Одсеку за драматургију Академије уметности у Бањалуци. Стручне и научне радове објављивао је у више часописа у земљи, региону и свету, а највише се бавио историјом уметности, ликовном критиком, поезијом и прозом. Објавио је две збирке песама и књигу кратких прича од којих је једна преведена на италијански језик. Добитник je Плакете почасног грађанина града Бишељеа (Италија, 2017). Један је од оснивача и менаџер филмског фестивала у Сремским Карловцима „Карловци Филм Фестивал”. Дугогодишњи је сарадник Градске библиотеке у Новом Саду, где је радио као приређивач више зборника, књига и каталога. У одбору је за доделу Награде „Захарије Орфелин” за најлепшу књигу новосадског Сајма књига. Сарадник је Факултета за друштвене науке „Санта Софија” из Транија (Италија) на Смеру за славистику. Директор је Галерије Културног центра „Карловачка уметничка радионица”, где је радио на организовању десетина изложби и других културно-уметничких програма у сарадњи са уметничким галеријама широм Европе. Главни је и одговорни уредник часописа за науку културу и уметност Кровови. Један је од менаџера издавачке куће Secop Edizioni из Кората (Италија). Члан је редакције италијанског часописа за књижевност La Valissa. Члан је Друштва књижевника Србије. Запослен је у Библиотеци Матице српске.

Дугогодишњи је активни члан Удружења новинара Војводине и нових медија, један је од оснивача и обавља функцију заменика председника Управног одбора. НАГРАДУ ЗА МЛАДО НОВИНАРСКО ПЕРО ове године добио је МИРКО ДИМИЋ.

***

Анастас Јовановић – је награда за фотографију: уметничку и документарну. Додељује се заслужним фотографима. Ове године награђени су: за уметничку фотографију Вукашин Живаљевић, доктор драмских и аудио-визуелних уметности, и за документарну фотографију Исмет Иса Адемовски, фотограф.

*

Рођен је у Новом Саду, где је дипломирао на Академији уметности, драмски одсек, Катедра за Аудио-визуелне медије, студијска група филмска и тв камера. Звање стручног сарадника на Одсеку за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду добија 2011. године. Диплому мастер студија добија 2014., и звање Аудио-визуелни уметник мастер на Драмском одсеку Академије уметности Нови Сад. Доктор драмских и аудио-визуелних уметности постаје 2021. године. Богату и садржајну праксу остварио је у областима аудио-визуелне уметности, у филмској и ТВ-продукцији, у теорији и пракси, документарном и анимираном, као и играном филму, музичким спотовима и фотографији. Био је предавач и тренер на семинарима и радионицама, сарадник у ТВ-продукцијама, супервизор, директор фотографије, режисер. Данас је директор „ТАКТ Филм Фест” међународног фестивала музичког филма у Новом Саду, стручни сарадник, асистент са докторатом на Одсеку за медијске студије Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Члан је Удружења новинара Војводине и нових медија.

Анастас Јовановић – награду за уметничку фотографију – добио је ВУКАШИН ЖИВАЉЕВИЋ.

*

Рођен је у Беочину где и данас живи и ради. Стручно усваршавање је стекао у школи за фоторепортере при Југословенском Институту за новинарство. Прве новинарске текстове почео је да пише и објављује већ са 17 година. Био је ангажован као стални дописник вјесникових издања: „Спортске новости”, „Вјесник”, „Вечерњи лист”, београдског „Спортског журнала” и новосадског Радија 202. Писао је и за штампане листове сарајевско „Ослобођење” и љубљанско „Дело”, где је радио као новинар и фотограф. Оснивач је и дугогодишњи председник Друштва љубитеља фотографије, филмских и видео остварења „Беофото” из Беочина, удружења са којим је пре тачно 19 година покренуо међународну изложбу фотографија под називом „Православље на интернету”. Као председник Друштва добитник је Октобарске награде, која му је 2022. године уручена за посебан допринос афирмацији општине Беочин. Члан је Удружења новинара Војводине и нових медија.

Анастас Јовановић – награду за документарну фотографију ДОБИО ЈЕ ИСМЕТ ИСА АДЕМОВСКИ.

Извор: ТВ Арс медија – портал.

Снимак: ТВ Арс медија – портал.

Фотографије: Арс академија

Текст: М. К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *