СВЕЧАНО УРУЧЕНА „ЗЛАТНА ПЕРА“ ДРУШТВА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ

Повеље Друштва новинара Војводине „Златно перо“ додељене су 27.11.2018. године у холу Покрајинске Владе Војводине, са почетком у 11:00 часова. Присутнима (око шесдесет људи, угледних грађана и представника медија) се прво обратио председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић, потом Драгана Милошевић, секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама, која је и уручила награде добитницима. Награда „Златно перо“ се додељује за изузетан допринос новинарској професији, одлуком Управног одбора Друштва новинара Војводине,  а на предлог стручног жирија.

Овогодишњи добитници су: Ацо Драгићевић, уредник двојезичног часописа „Дијаспора“ из Стокхолма, Петар Томић, новинар РТВ-а, дописник Тањуга из Букурешта и уредник „Дневника“, Илеана Околишан Баба, вишедеценијска уредница музичког програма Радио Новог Сада, Љиљана Булатовић-Медић, некадашња новинарка РТС-а и „Експрес политике“, као и Чедомир Кецо, некадашњи директор редакције „Дневник“, аграрни новинар и оснивач листа „Моје газдинство“. Друштво новинара Војводине је настављач идеја својих претеча, Новосадске секције Југословенског новинарског удружења и још старијег Змајевог Удружења српских књижевника, новинара и уметника, те је преузело обавезу да чува њихове тековине и начела, али и да промовише и унапређује професионалне стандарде и положај новинара, поручио је председник Кочић у свом обраћању присутнима.

Петар Кочић

Честитајући награђенима, покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић изјавила је да када је реч о односу овог секретаријата према новинарским асоцијацијама и јавном информисању у целини, оно што тај однос превасходно детерминише јесу критеријуми професионализма и јавног интереса наших грађана у тој области.

Драгана Милошевић

У име награђених, Друштву новинара Војводине срдачно се захвалио лауреат Чедомир Кецо, који је рекао да новинарска професија није у кризи, како то неки тврде, већ да је кључан проблем у томе што руководиоци медија само прате догађаје и личности, непланирајући и осмишљавајући дугорочно теме које су у интересу грађана, а које су суштина у новинарству.

Чедомир Кецо

Ову свечаност је музички пратио Александар Кочић, академски музичар.

Ову свечаност је  музички пратио Александар Кочић, академски музичар.

Према истраживањима ТВ Арс Медије чланство Друштва новинара Војводине је из године у годину  у порасту, а броји близу 500 новинара.

Имајући у виду да је досадашњим водећим удружењима чланство у опадању, а кредибилитет под знаком питања, све веће су шансе да ово удружење преузме медијску сцену Војводине.

Текст: Жељко Савић, новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *