КОНЦЕРТОМ МЛАДИХ ПИЈАНИСТА У БЕОГРАДУ ОТВОРЕН ЈЕ ПРВИ ВАСИЛИЈЕ МОКАЊАЦ ФЕСТ

У четвртак, 22. новембра у галерији Српске академије наука и уметности концертом Василије Мокрањац у извођењу младих пијанистазванично је отворен Василије Мокрањац Фест – фестивал посвећен једној од кључних личности српске музике.

Прво фестивалско вече такмичарског је карактера, а најбољи млади пијанисти који су наступили на овом концерту изабрани су путем аудиције у сарадњи са музичким академијама и школама широм Србије. У питању су пијанисти Олга Петровић, Тијана Церовић, Ксенија Вељовић, Милица Закић, Катарина Манчић и Коста Кнежевић. У циљу промоције српске уметничке музике и афирмације стваралаштва Василија Мокрањца, Фондација Василије Мокрањац ће доделити и извођачке награде ”Василије Мокрањац” за најуспешније интерпретације клавирских дела овог музичког великана. Нагардни фонд у укупном износу од 100.000 РСД обезбеђен је под покровитељством СОКОЈа, док ће проглашење победника и додела награда бити на завршној вечери Фестивала, 24. новембра 2018 у Скупштини града Београда.

У оквиру друге фестивалске вечери, биће одржан Округли сто на тему стваралаштва Василија Мокрањца, (Галерија Артгет, КЦБ, 19х) чији су учесници академици САНУ – Димитрије Стефановић, Дејан Деспић, Светислав Божић, музиколози Надежда Мосусова, Мелита Милин, Катарина Томашевић, Ивана Медић, композиторка Светлана Максимовић, виолончелисткиња Сандра Белић, као и ћерка истакнутог композитора, Александра Мокрањац. Најеминетнији стручњаци из света уметничке музике у Србији говориће о Василију Мокрањцу из различитих углова – композиторског, извођачког, педагошког, истраживачког и личног.

Затварање Фестивала под називом Василије Мокрањац – Гала концерт ревијалног је карактера и биће одржано у суботу, 24. новембра у 19х у Свечаној сали скупштине града Београда

У оквиру завршне вечери публици ће се, поред награђених младих пијаниста, са делима Василија Мокрањца представити и познати музички извођачи из земље и иностранства – Биљана Горуновић, Рита Кинка, Ратимир Мартиновић, Ведрана Суботић, Јелена Ђајић Левајац, Ивана Медић, Владимир Глигорић, Сандра Белић и Мирослав Павловић.

Поред подршке СОКОЈа и институција у чијим се просторијама одвија овогодишњи фестивал, САНУ, Културни центар Београда и Скупштина града Београда, реализацију Фестивала подржали су и бројни покровитељи, међу којима су агенција Фабрика, штампарије СWА тим и Бyзарт, Скy хотел у хостел Гарден 40, Вода вода, винарија Алексић, Крис соунд, Теле гроуп и многи други.

Улаз на све програме Фестивала је бесплатан!

Фондација Василије Мокрањац за циљ има прикупљање, очување и промоцију музичког опуса и уметничке личности Василија Мокрањца. Значајан број релевантних појединаца и институција из области музичке уметности препознало је важност ових циљева о чему сведочи чланство и ангажман плејаде најугленијих стручњака и чланова САНУ у одбору Фондације, као и подршка и сарадња са многобројним кулутрно-образовним институцијама широм земље. Планови Фондације усмерени су на домаћу и међународну афирмацију остварења овог музичког великана и у најкраћим цртама подразумевају дигитализацију и штампање нота клавирског, камерног и симфонијског опуса, снимање компакт-дискова, подстицање извођења кроз промоцију у Србији и иностранству, даљи развој Фестивала, покретање великог пијанистичког такмичења и поновно успостављање награда са именом „Василије Мокрањац”.


Василије Мокрањац
(1923-1984) међу најзначајнијим је српским композиторима XX века и један од неколицине знаменитих композитора који су оставили неизбрисив траг у српској уметности и култури.

Формлано музичко образовање стиче на Музичкој академији у Београду, где дипломира клавир у калси професора Емила Хајека (1948) и композицију у класи професора Станојла Рајичића (1951). Професионални век отпочиње као професор средњих београдских музичких школа „Јосиф Маринковић” и „Мокрањац”,а од 1956. године професор је композиције и оркестрације на Музичкој академији у Београду. У периоду од 1962. до 1965. био је на челу Удружења композитора Србије. За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 1967, а њен редовни члан постаје 1976. године.

Стваралаштво Василија Мокрањца припада самом врху целокупне српске уметничке музике и убраја дела клавирске, камерне и симфонијске музике, као и значајан број дела филмске и примењене музике. Током богате композиторске каријере додељен му је велики број престижних националних награда, међу којима су и награда Стеријиног позорја за сценску музику (за Христићев Орест 1961), Октобарска награда града Београда (1967. за II симфонију), награда Југословенске радиодифузије (1968. за ИИИ симфонију), награда удружења композитора Србије „Петар Коњовић” (1973. за ИВ симфонију) и Седмојулска награда за животно дело (1976).

 

Извор: Василије Мокрањац Фест

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *