БАЛЕТ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У ДЕЦЕМБРУ

„Жизела“, балет као романтичарски идеал

У суботу, 8. децембра, „Жизела“, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Прави романтични балет у два чина „Жизела“, на музику Адолфа Адама, биће изведен у суботу, 8. децембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова.

Овај балет представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света. Хајнеовска прича о девојкама у белим хаљинама које умиру пре венчања и њихова вилинска, неовоземаљска игра у романтичном играчком стилу остају за вечност. На музику Адолфа Адама и либрету Теофила Готјеа и Верноа Сен Жоржа, испричана је романтичарска прича о љубави између сеоске девојке Жизеле и грофа Алберта. Први чин је претежно реалистичан и сеоски, док се у другом, у ноћном штимунгу, потпуно натприродном у шуми крај језера када се појављују виле, сукобљавају две неумитности: љубав и смрт.

Учествују солисти и ансамбл Балета, Оркестар СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Балетом „Жизела“, у режији и кореографији Милице Јовановић (кореографска редакција Л. Лавровски по Пероу), диригује Микица Јевтић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костиме Мирјана Стојановић Маурич.

Шест извођења „Крцка Орашчића“, сцена „Јован Ђорђевић“

Публику очекује шест извођења: 21, 22, 26, 27. (50. извођење) и 29. децембра с почетком у 19.00 часова и 31. децембра с почетком у 12 часова. Интересовање публике је велико јер је реч о балету којим се, на светским балетским сценама па тако и у СНП-у, традиционално најављују и обележавају зимске радости и магија новогодишњих празника…

Балетски прваци, солисти и ансамбл ће нас игром увести у бајковиту причу о Крцку Орашчићу, познату причу Е. Т. А. Хофмана и Александра Диме Сина. Балет се изводи у два чина на музику П. И. Чајковског, према либрету Маријуса Петипаа, у кореографији и режији Елдара Алијева (САД), а диригује Александар Којић. Учествују: прваци, солисти и ансамбл Балета, женски Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Балетске школе, Нови Сад.

Писац Хофман пише нову причу, а његова жива машта нас преноси у дом породице Шталбаум. Породица Шталбаум и њихова деца, Клара и Фриц, приређују у својој кући прославу Божића. Усред славља, забаву прекида изненадни долазак господина Дроселмејера. Као и обично, он одушевљава госте дивним поклонима и чаробним играчкама и окупљеној деци прича бајку о Крцку Орашчићу и Вили Шећера. Он нас води у далеку земљу по имену Краљевство слаткиша, где су живели згодни принц Крцко Орашчић и Вила Шећера. Њих двоје су били веома заљубљени једно у друго и с нестрпљењем су ишчекивали дан када ће се венчати…

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а и за куповину важе редовни попусти.

 

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *