СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ЗА СЛИЈЕПА И СЛАБОВИДА ЛИЦА

Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић“

Четвртак, 22. фебруар у 18 часова

у Тифлолошком музеју у Загребу

Са задовољством вам најављујемо изложбу за слијепа и слабовида лица „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић“ која ће бити отворена у четвртак, 22. фербруара у 18 часова у Тифлолошком музеју у Загребу. Изложба је резултат успјешне сарадње три инстититуције – Музеј савремене умјетности Републике Српске, Тифлолошки музеј и Галерије Надежеде Петровић у Чачку уз подршку Српског народног вијећа у Загребу. Поводом ове посебне изложбе биће уприличена и гостујућа представа „Ненaписана писма“ – монодрама у извођењу Вање Милачић инспирисана слојевитом личношћу ове знамените сликарке, њеним емотивним и умјетничким недоумицама, те представља и својеврсно обраћање великом умјетнику Ивану Мештровићу, њеном великом пријатељу.

Изложба „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић” настала је из идеје да се дио поставке „Модерност и нација“ приређене поводом значајног јубилеја: 150 година од рођена српске сликарке Надежде Петровић, прилагоди слијепим и слабовидим лицима, те је тај дио поставке првобитно био дио пратећи програм велике ретроспективе која је гостовала у Музеју савремене умјентости Републике Српске. Важно је напоменути да је овај јубилеј сликарку Надежду Петровић позиционирао као УНЕСКО личност 2023. године, а започео је значајном изложбом „Модерност и нација”, коју је приредио Народни музеј Србије и која је повезала бројне музеје не само из Србије већ и из региона.

У оквиру изложбе налазе се посебно адаптиране и прилагођене тактилне репродукције четири слике из сталне поставке спомен-собе Галерије Надежде Петровић у Чачку. Одабрана дјела Баварац са Шеширом, Море, Призренка и Грачаница уједно су и четири слике које на различите начине приказују развојни опус Надежде Петровић, њен умјетнички темперамент, контекст у коме су дјела настала као и различите фазе које је слиједила током свог развојног пута и умјетничког формирања. Тактилне репродукције, помоћу којих слијепе и слабовиде особе имају прилику да доживе дјела велике српске сликарке, осмишљене су да трајно остану као дио сталне поставке спомен-собе Надежде Петровић у Чачку, те на тај начин пружају вриједан примјер социјалне инклузије у галеријској институцији која је једна од водећих институција града Чачка.

Осим четири прилагођене слике, изложена је и реплика Мештровићевoог споменика Надежде Петровић који је био лични поклон Ивана Мештровића Граду Чачку. Реплику споменика израдили су ученици Умјентичке школе у Чачку, а особама оштећеног вида доступна је додиром. Сва дјела су допуњена објашњенима на Брајевом писму, аудио – водичима и тактилним репродукцијама које је осмислио и израдио графички дизајнер Музеја савремене умјетности Републике Српске Немања Мићевић.

Изложба „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић” повезала је бројне институције културе које на овај начин повезује и двоје великана српске и хрватске културе – сликарку Надежду Петровић и скулптора Ивана Мештровића. На примјеру њиховог дугогодишњег пријатељства, узајамног поштовања и утицаја на народ којем припадају темељи се и сарадња свих партнера овог пројекта, чиме с показује како су култура и умјетност одувијек биле спона која проширује видике и прелази грнице чинећи друштво бољим и успјешнијим.

Извор: Музеј савремене умјетности Републике Српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *