СРПСКА МИСАО – НОВИ ЧАСОПИС ЗА КУЛТУРУ ПРЕДСТАВЉЕН У НОВОМ САДУ

Први број часописа за културу Српска мисао, представљен је у Читаоници Градске библотеке у Новом Саду, у уторак, 12. марта 2019. године са почетком у 19 сати. На представљању часописа говорили су аутори текстова: академик Матија Бећковић, др Петар Пијановић, др Јана М. Алексић, др Урош Дојчиновић који је ово вече оплеменио и својом музиком, као и Душица Милановић у име часописа.

Главни и одговорни уредник Српске мисли, књижевница Душица Милановић, том приликом је рекла да је посебно почаствована и срећна што је у Новом Саду, јер након годину дана исцрпног рада на часопису који је замислила давних дана, сада може да га представи јавности, нагласивши да је ово прва промоција јер часопис још није представљен ни у Београду.

– Као прво, желим да нагласим, часопис има за насловну страну фотографију једне слике, сликара Дамјана Ђакова који је овде присутан. О Дамјану Ђакову текст је написао Драгољуб Којчић и наша ће пракса бити да сликара заступљеног на насловној страни увек пропрати исцрпан и добар текст, како бисмо знали ко од сликара живи међу нама.

– Други куриозитет јесте тај, што је Загорка Стојановић која се бави иконоткањем, колажом и костимографијом, написала текст иако се бави другом уметношћу. Затим, господин Живко Николић је помогао да се часопис изда, а издат је испред Књижевног друштва „Свети Сава”. Ту је и господин Александар Урошевић, директор и власник Центра за стране језике Kontext, који је заслужан што је часопис одштампан.

 – Била сам врло срећна када је Матија Бећковић пристао да напише песму специјално за овај часопис и који је све нас изузетно подржао, пре свега радошћу што се појавио часопис за културу који ће неговати оно најбоље међу нама: текстове наших најбољих аутора, мисли наших аутора које јесу српске, али су, заправо, део светске мисли.

– Такође, оно што ми је било важно, господин Урош Дојчиновић, наш велики уметник, написао је текст о гитари и музици у Србији. Ретко кад музичари хоће и умеју да напишу текст о томе шта раде. Захвална сам и Петру Пијановићу који ми је помагао својим драгоценим саветима док сам скупљала текстове за овај број, као и Селимиру Радуловићу на чији предлог сам дошла у Нови Сад да промовишем Српску мисао, надајући се да ће то уједно бити део светске универзалне мисли – истакла је Душица Милановић.

Др Петар Пијановић је подсетио да је лист „истог наслова излазио 1906/7. године мада се прво гласило овог назива појавило 1890. Крајем 19. и почетком 20. века имали смо на десетине гласила у чијем називу фигурира реч српски/српска. Не може се добити довољно уверљива слика о томе шта се у српској књижевности, култури и историји дешавало ако не прођемо кроз периодику. Ови наслови исказују дух и идеје једног времена… А култура је стваралачко поље у којем се укршта и оно што је национално и оно што је универзално. Тек у споју једнога са другим ми долазимо до онога што јесте вредност за коју се овај часопис залаже.”

Др Јана М. Алексић, писац и научни сарадник на Институту за књижевност и уметност у Београду, захвалила је на поверењу да учествује у стварању часописа, чије стварање види као вид „достојанственог интелектуалног отпора друштву затеченом у прелазном духовном и културном стању, које по дефиницији представља кризу и резултује антикултуром… Изданци културне мисли у периодици обезбеђују могућност краткотрајног одушка појединаца који се културе сећају”, надајући се да на „овај начин ваља отпочети преображај у култури на основу културне самосвести”.

Академик Матија Бећковић истакао је да је природно да се у Новом Саду и новосадској библиотеци представља овакав један часопис, те да је јабуку са насловне стране часописа, по први пут видео целу јер „у нашем веку тријумфује нагрижена јабука – коју сви имамо у свом телефону, и која је постала знамење нашега века. То није случајно, јер смо због те нагрижене јабуке истерани из раја. По први пут јабука која је у овом часопису цела, треба да се бори са том страшном јабуком која је преплавила све.” Матија Бећковић је казао стихове песме коју је подарио овом часопису, а Урош Дојчиновић одсвирао прелепу мелодију са далеког истока.

Следећи број овог, у сваком смислу изузетног гласила Српска мисао – у ком су заступљени есеји, погледи, музика, филозофски путописи, осврти, традиција, поезија, приче, фељтони и други необјављивани текстови, може се очекивати у мају месецу, а цена му је 290 динара.

 

Текст и фотографије: В. Раонић

Извор: ТВ Арс Медија

One thought on “СРПСКА МИСАО – НОВИ ЧАСОПИС ЗА КУЛТУРУ ПРЕДСТАВЉЕН У НОВОМ САДУ

  1. Divno, napokon se pojavio casopis koji sam procitala od „korice do korice“ I na koji cu se pretplatiti za sta vec odavno nisam imala razlog…Bravo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *