ШЕТЊЕ КРОЗ НАСЉЕЂЕ: НОВИ САД ИЗ ФИЛМСКЕ АРХИВЕ

Нове „Шетње кроз наслеђе“, пројекат иза којег стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, доносе причу о Новом Саду из угла седме уметности. Уз пројекат „Киноплов“ Шетње ће оживети Нови Сад са половине 20. века захваљујући филмском и документарном материјалу Кино клуба Нови Сад.

Први сусрет са Новим Садом из филмске архиве заказан је за 11. август у 21 сат на Брод театру када ће бити приказан филм „Последњи дани Шангаја“ аутора Боривоја Миросављевића, као и низ кратких филмова и исечака из филмова који приказују Шангај, Кеј и Официрац забележене камером пре готово 70 година.
„Киноплов“ оживљава призоре Новог Сада из средине прошлог века, доноси путовање у време док су улицама града још увек саобраћали трамваји. Филмски снимци забележени камером чланова Кино клуба Нови Сад су сведочанство како се град кроз време мењао и непроцењив документ једног, преломног периода његовог развоја.

Током три Шетње, колико је укупно планирано пројектом „Киноплов“, кроз филмску архиву Новосађани ће чути приче о граду који се ужурбано мењао, о људима који су снимали филмове о његовом развоју, као и зашто је филмски аматеризам веома важан сегмент културног наслеђа.

Шетње кроз наслеђе у септембру откривају тајне Карловаца. Како изгледају куће и дворишта Карловчана и које приче крију? Ово културно богатство откриће шетња „Моја карловачка прича“, настала, такође, у оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе“. У суботу, 7. септембра у 15 часова „Моја карловачка прича“ по први пут отвориће врата две приватне куће, чији ће власници поделити лична сећања и представити културну разноликост Сремских Карловаца.

Друштво за неговање традиције и развоја Сремских Карловаца, које је и покренуло пројекат „Моја карловачка прича“ позива све заинтересоване да допринесу овом пројекту, те да на мејл адресу tradicijakarlovci@gmail.com пошаљу своје приче, сећања везана за Сремске Карловце. Видео поруке треба да буду трајања до 2 минута, а писане поруке треба да садрже до 10 кључних речи које их асоцирају на Карловце.

Рок за слање ових материјала је 15. август, а приспели записи биће приказани на крају шетњи у Завичајној збирци у Сремским Карловцима.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе“ укључује грађане у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја. У оквиру овог пројекта подржано је укупно 11 пројеката новосадских удружења кроз које стичемо прилику да представимо мање знане, личне приче о граду и Новосађанима.

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *