У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са министром одбране Александром Вулином,  присуствовао је прослави  Дана речне флотиле и Дана рода речних јединица Војске Србије, која је данас у Новом Саду одржана на броду посебне намене  „Козара“.

Честитајући припадницима речних јединица Војске Србије њихов дан, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је истакао да је Војска Србије темељ сигурности и безбедности свих грађана Републике Србије и да у претходних неколико година, кроз процес модернизације, доживљава своју велику обнову.

Милићевић је посебно изразио задовољство  што су Војска Србије и цивилне власти на истом задатку.
„Покрајинска влада јесте партнер са Војском Србије у решавању многих питања. Заједнички радимо и са Командом Речне флотиле и са другим јединицама Војске Републике Србије и изузетно смо задовољни том сарадњом. Пре неколико месеци, на иницијативу Команде Речне флотиле, Покрајинска влада издвојила је средства за продубљивање уласка у Дунавац код Новог Сада, како би бродови и при ниском водостају могли да исплове и несметано обављају своје задатке“, истакао је потпредседник Милићевић.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да су сви припадници речне флотиле високо обучени, мотивисани и спремни да изврше сваки задатак и додао да је у току, поред редовног одржавања речне флотиле, и модернизација наоружања.
„Војска Србије на читавој територији Републике Србије је у стању да гарантује мир и безбедност за сваког ко живи у Србији, а снажна и јака Војска Србије, снажна и јака Србија – јесте гарант мира на  читавом Балкану. Наше наоружавање, опремање и обучавање је у функцији мира. Нико не треба да се плаши наоружавања Војске Србије, али исто тако никоме нећемо дати разлога  или права да одлучује о томе како ћемо се и где наоружавати,  јер наше оружје неће бити злоупотребљено“, истакао је министар Вулин.

Капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле копнене војске, рекао је да су  пловне, понтонирске, амфибијске и ронилачке јединице оспособљене и опремљене да могу да одговоре свим изазовима.

Дан Речне флотиле, уједно Дан рода речних јединица, обележава се 6. августа, у знак сећања на дан када је, 1915. године, на Сави код београдске Чукарице, поринут први српски ратни брод „Јадар“. Уласком новоизграђеног „Јадра“ у састав Бродарске команде и снага одбране Београда, отпочело је званично формирање српске речне флотиле. Команда и већи део јединица Речне флотиле се налазе у Новом Саду, а остале базирају у Београду и Шапцу.
Свечаности је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, представници Града Новог Сада, Јужнобачког управног округа и друге званице.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: ВЛАДА АП ВОЈВОДИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *