РАДИОНИЦА ,,ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ – ОД НИТИ ДО ВЈЕЧНОСТИ“

Поводом изложбе „Змијањски вез – свјетско нематеријално наслеђе“, Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у суботу, 6. октобра са почетком у 16 часова, организује радионицу  „Змијањски вез – од нити до вјечности“.
Током првог дела радионице биће представљене основне  карактеристике змијањског веза (географско порекло, орнаментика, УНЕСКО статус), а на примјерима изложених експоната  разговараће се о улози змијањског веза: од умјетничког израза у кућној радиности до средства за очување свести о националном, културном и верском идентитету.
У практичном дијелу радионице  полазницима ће бити представљена техника веза покрстицом са посебним освртом на мотив крста,  на којем се базира богата орнаментика змијањског веза. Такође, полазнице и полазници имаће прилику да током радионице и практично израде један од карактеристичних мотива у некој од понуђених техника.
Водитељка радионице је Свјетлана Марковић из Бање Луке, сарадница Музеја Републике Српске и ауторка једног од изложбених експоната.

 

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *