ПРОЈЕКАТ РЕКОНЗЕРВАЦИЈА- МУЗЕЈСКИ РАЗГОВОРИ

Патина – пожељни траг времена на сликама или наслага која негативно утиче на сагледавање ауторског израза?

У оквиру пројекта Реконзервација у суботу, 3. априла 2021. у Галерији Матице српске одржани су први Музјески разговори на тему ретуша и чишћења слика, са идејом покретања дискусије између представника ширег круга заинтересованих страна када је очување уметничких дела у питању. На првом сусрету учествовали су музејски стручњаци Галерије – конзерватори др Даниела Королија Црквењаков, Лука Кулић и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС, као идр Никола Крстовић, професор музеологије на Филозофкском факултету у Београду са студентима историје уметности и конзервације.

С обзиром да је у колекцији Галерије Матице српске велики број дела је прошао конзерваторски третман, пројекат Реконзервација – Музејски разговори осмишљен је ради преиспитвања старе конзерваторске праксе,утврђивања нових препоручених метода, као и остваривања дијалогаи дефинисања тема које треба даље развијати, све на добробит културног наслеђа.

Први сусрет у Галерији био је посвећен разговорима о ретушу и чишћењу слика са студентима, пред руском иконом Св. Јован са крилима, 1687. и сликом Мајска скупштина Павла Симића,1848–49. јер се међуконзерваторским операцијама које се готово рутински изводе на сликама,  чишћење истиче као једна од најчешће спровођених.Присутни су имали прилику да чују речи стручњакао неопходности, времену и разлозима чишћења слика, као и да дискутују о видљивости оригиналне уметникове идеје након чишћења, ранијим додацима које треба уклањати или напротив чувати као део историје и живота слике, као и да ли су ретуши на делима изложеним у Галерији адекватни,да ли су видљиви или као невидљиви прекривају нешто што би требало да остане видљиво?Такође, имали су прилику и да сазнају каква знања, истраживања и технике су потребне за одлуке о конзерваторским ретушима, као икакве су кустоске и конзерваторске одговорности и компетенције у одлукама о ретушу слика.

Наредни сусрет, биће одржан  у суботу 17. априла са темом Време чини видљивим и оно што није било планирано да се види. Уколико епидемиолошке мере то буду дозвољавале, одређени број места биће отворен и за ширу јавност.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *