ХЕРОИНЕ СРПСКОГ СЛИКАРСТВА

Кустоско вођење кроз сталну поставку ГМС

9. април 2021. у 19.00 сати

 

Поводом предстојеће изложбе у Галерији Матице српске Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941) посвећене тумачењу идентитета, обликованих унутар друштвених односа, а који у великој мери утичу како на различите политике (само)репрезентације, тако и на одабир сликарских тема и мотива, овог петка, 9. априла у 19.00 сати, биће приређено кустоско вођење Хероине српског сликарства.

Какав су поглед уметнице имале на представе жена у сликарству и са каквим специфичним изазовима су се суочавале бирајући професију којом су кроз историју доминирали мушкарци? На примерима дела Катарине Ивановић, Надежде Петровић, Данице Јовановић, Зоре Петровић и Анкице Опрешник из сталне поставке Галерије, посетиоци ће имати прилику да кроз причу Иване Јањић, кустоскиње, чују више о променама у размишљањима о унапред одређеним тематским оквирима, потребама средине, стилским карактеристикама, као и о самом сликарству неких од наших најзначајнијих уметница.

*Због епидемиолошких мера, молимо посетиоце да се за догађај пријаве путем линка https://forms.gle/FtA5Nzzq2mwXFmZM6

Након приче о Хероинама српског сликарства, 16. априла, последњег петка пре отварања изложбе очекује вас и разговор „Иза завесе” – изложба „Идентитет(и)” посвећен причи о осмишљавању, припреми и креирању музејске изложбе.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *