ПРОГРАМ У КЦНС

ПРОГРАМ

Понедељак, 23. 1. 2023.

12.00

Помен на Кеју жртава Рације код споменика „Породица“

Уторак, 24. 1. 2023.

18.00

Клуб „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада

Трибина „Култура сећања у трећој деценији 21. века –

од ледене тишине до манипулације сећања“

Говоре:

Мирна Херман, Фондација „Херман“, Центар за културу сјећања, Загреб

Асја Драча Мунтеан, извршна директорка Меморијалног центра „Старо сајмиште“, Београд

Давор Салом, председник Надзорног одбора Јеврејске општине, Београд

Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада

Модератор: Мишко Станишић, „Тераформинг“, Нови Сад

Среда, 25. 1. 2023.

11.00

Клуб „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада

Отварање изложбе „Борци за живот пред слугама смрти“

Говоре:

проф. др Душан Лалошевић, Академија медицинских наука Српског лекарског друштва

Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада

Четвртак, 26. 1. 2023.

11.00

Ликовни салон Културног центра Новог Сада

Отварање изложбе „Споменици као чувари сећања на погром“

Говоре:

Сунчица Марковић, помоћник директора КЦНС и уредник програма „Ледена тишина“

Јелена Трбојевић, ауторка изложбе

Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине Града Новог Сада

Петак, 27. 1. 2023.

18.00

Ликовни салон Културног центра Новог Сада

Радионица „Сведочења преживелих и њихов значај“

Радионицу води: др Гордана Тодорић

Модератор: мср Владимир Папић

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Осмех Краљевића Марка“ можете погледати 23. јануара у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

У првом предавању новог циклуса „Сведоци Атлантиде“, под насловом „Осмех Краљевића Марка“, Мухарем Баздуљ ће говорити о француској књижевници Маргарит Јурсенар с фокусом на њену фасцинацију српском народном епиком. Након дванаест предавања из циклуса „Археологија Атлантиде“ која су се бавила скрајнутим личностима српске и југословенске културе, нови циклус „Сведоци Атлантиде“ биће посвећен великим иностраним културним и историјским фигурама које су својим делом партиципирале у култури Србије и југословенског потконтинента уопште.

Мухарем Баздуљ

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Бранимир Џони Штулић – три пута највећиˮ можете погледати 23. јануара у 21.00 час на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Горан Шарић

Предавање др Александре Колаковић на тему „Јелисејски споразум: поводом 60 година од потписивања” можете погледати 23. јануара у 22.00 часа на нашем Јутјуб каналу.

Шарл де Гол и Конрад Аденауер су 22. јанаура 1963. године потписали споразум који је означио француско-немачко помирење након деценија сукобљавања и ратова. Поводом обележавања 60 година од потписивања Јелисејског споразума, који је један од историјских прекретница ка евроинтеграцијама, предавање презентује француску и немачку политику тога доба. У средишту интересовања су значај Јелисејског споразума за постојање и функционисање Европске уније, као и циљеви политика Шарла де Гола и Конрада Аденауера. Пажња ће бити поклоњена каснијим и савременим тумачењима Јелисејског споразума, Споразуму у Ахену (2019) који су потписали Ангела Меркел и Емануел Макрон, као и изјавама да Јелисејски споразум и помирење Француске и Немачке могу бити модел за државе и народе на Балкану.

Александра Колаковић

Предавање историчара мср Срђана Граовца „РАТ У УКРАЈИНИ – ПОСЛЕДИЦЕ ПО ЕВРОПУ” можете погледати 24. јануара у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Рат у Украјини мења свет, и после њега, на међународној геополитичкој сцени, више ништа неће бити исто. Данас смо сведоци важног историјског процеса током кога се у крви успостављају нови међународни односи, а на згаришту старог уздиже се нови светски поредак. Колико ће тај процес бити болан за све нас, односно какве последице ће оставити по Европу, а какве по наш регион? Све су ово теме о којима ће 24. јануара за Јутјуб канал КЦНС говорити историчар Срђан Граовац.

Срђан Граовац

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Црна Гора и ЕУ – пут до чланстваˮ можете погледати 24. јануара у 22.00 часа на нашем Јутјуб каналу.

Црна Гора је једна од држава које су кандидат за чланство у ЕУ. Дуго је важила за државу која је лидер у процесу европских интеграција међу осталим државама из региона Западног Балкана. На том месту се нашла првенствено зато што је једина отворила сва поглавља за чланство према старој методологији приступања ЕУ. Међутим, у последње време она пролази кроз озбиљне политичке кризе које у великој мери успоравају њен европски пут.

Јелена Тодоровић Лазић

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Панорама геополитикеˮ можете погледати 25. јануара у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

У оквиру редовних наступа у КЦНС биће одржана трибина новинара и публицисте Милорада Вукашиновића под насловом „Панорама геополитикеˮ. На трибини ће бити речи о друштвеним и историјским околностима које су условиле појаву модерне геополитике, али и о различитим моделима „опросторења политикеˮ који су садржани у англоамеричким, немачким, француским и руским школама геополитике.

Милорад Вукашиновић

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Бољшевизам као руски и светски феномен“ можете погледати 26. јануара у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о светском комунизму из кога је настао аутентични руски комунизам, односно бољшевизам. Бољшевизам је био руска појава и руски доживљај комунизма, односно правде и једнакости. Из њега је произашло уређење руске државе, организација друштва, као и став према религији и свему што је традиционално руско.

Колико је држава настала из бољшевизма била у континуитету, а колико у дисконтинуитету са руском царевином такође ће бити обрађено на предавању. Исто тако, биће речи о утицају бољшевичке идеологије на актуелни руски тренутак, на рат у Украјини, а предавач ће се посебно дотаћи конфронтације Руске федерације са колективним Западом. Причаћемо о потреби руског друштва да се врати на старе основе, као и колико то утиче на остварење руске цивилизацијске мисије одређене њеним православним доживљајем света.

Милован Балабан

Циклус СВЕТ ДИГИТАЛНЕ УМЕТНОСТИ наставља се у четвртак, 26. јануара 2023. године у 14 часова у Америчком кутку (Нови Сад, Кеј жртава рације 2б), а тема је видео уметност Рахе Хејсније, САД.

Раха Рејсниа, рођена 1968 у Техерану, Иран, је савремена уметница са седиштем у Њујорку, САД. Позната је по свом сликарству, снимању филмова, видеа и перформансима. Она манипулише структурним елементима филма у луп инсталацијама и живим представама, црпећи подједнако из гестуалног и фотографског, фигуративног и апстрактног. Она поставља њихове границе кроз двосмислену манипулацију и слојевитост приказаног материјала. На тај начин Рејснијина дела непрестано стварају коегзистирајуће нивое значења и интерпретације. Наша публика имаће прилику да види неке од најбољих видео радова Рахе Рејсније.

О уметници и одабраним приказаним радовима говориће Андреј Тишма.

Извор: Културни центар Новог Сада

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *