ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ МИЛАН КОЊОВИЋ ИЗ НОВОСАДСКИХ КОЛЕКЦИЈА

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИЗЛОЖБЕ

И КОЊОВИЋЕВИХ ДЕЛА ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Уз тумачење на знаковном језику

Четвртак, 15. новембар 2018. године, 19 сати

Спомен-збирка Павла Бељанског

Предавачи: мр Милана Квас и Марта Ђармати, Спомен-збирка Павла Бељанског

Тумач на знаковном језику: Јелена Спајић

У оквиру пратећег програма изложбе Милан Коњовић из новосадских колекција публика ће имати прилику да од аутора изложбе мр Милане Квас и кустоса изложбе Марте Ђармати сазна о догађајима из живота Милана Коњовића из угла пријатељства са Павлом Бељанским, али и о његовом присуству на новосадској културној сцени. Уз превасходно истицање значаја сегмента Коњовићевог опуса који се чува у новосадским јавним колекцијама, посебна пажња биће усмерена на фондове Спомен-збирке Павла Бељанског: формирање избора Коњовићевих слика за Збирку, занимљивости о остварењима из колекције дипломате, уз осврт на дела Милана Коњовића у другим техникама која се чувају у Ликовној збирци, и богату преписку између сликара и колекционара са мноштвом података о уметниковим путовањима, његовом односу према животу у провинцији, о томе где је проналазио надахнуће и на који начин се припремао за изложбе.

Предавање ће бити допуњено тумачењем на знаковном језику које ће се реализовати у сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца за знаковни језик. Предавање је део пројекта „Музеј за све“ посебно осмишљеног са идејом да се сазнања о уметности и уметничка дела у новосадским музејима приближе особама са инвалидитетом.

Улаз је слободан.

Документарни филм

ЈУБИЛЕЈИ. 100 ГОДИНА РОЂЕЊА МИЛАНА КОЊОВИЋА  

Четвртак, 17. новембар 2018. године, 17 сати

Спомен-збирка Павла Бељанског

Трајање: 53 мин.

У оквиру пратећег програма изложбе Милан Коњовић из новосадских колекција, уприличене поводом 120 година од рођења уметника, организује се појекција документарног филма Јубилеји. 100 година рођења Милана Коњовића, снимљеног 1998. године. Једносатни документарни ТВ филм ауторке Снежане Субић представља стваралаштво Милана Коњовића уз тумачења истакнутих историчарки иметности Катарине Амброзић и Ирме Ланг – дугогодишње управнице Галерије „Милан Коњовић“ из Сомбора, али и лично сведочење познатог сликара о уметности и животним околностима које су утицале на његов рад.

Улаз на пројекцију је слободан.

О ИЗЛОЖБИ

Заснована на вишегодишњем пројекту Павле Бељански – пријатељ уметника, изложба проширује задати концепт како би се публици представила изузетна дела овог уметника која се чувају у јавним збиркама Новог Сада, али и показао значај Коњовићевог присуства на новосадској културној сцени.

Један од главних показатеља Коњовићевог присуства на културној сцени Новог Сада је прва самостална изложба организована у Музеју Матице српске 1936. године; до данас је у Новом Саду приређено 40 изложби посвећених сомборском сликару. Такође, значајно место припада ангажманима Милана Коњовића на сценама Српског народног позоришта и Стеријиног позорја, као и стручним скуповима посвећеним уметнику.

На поставци изложбе представљена су 47 Коњовићева рада која се налазе у колекцијама Спомен-збирке Павла Бељанског, Галерије Матице српске, Музеја Војводине, Музеја савремене уметности Војводине, Атељеа 61, Владе Аутономне покрајине Војводине, Градa Новог Сада, Војвођанске банке, Нафтне индустрије Србије. Избор дела употпуњен је сликама из Галерије „Милан Коњовић“ из Сомбора, обухватајући Коњовићев уметнички развој од раних остварења из 1913, до византијске фазе у деветој деценији 20. века, чиме изложба добија ретроспективан карактер.

Извор: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.