ПРИКАЗИВАЊЕ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „ПРИЛЕПСКИ КОНТРАСТИ“

У понедељак, 17. јуна 2019. године у 19.00 часова у Културној станици „Еђшег“, ул. Антона Чехова 4, у Новом Саду биће приказан документарни филм “Прилепски контрасти”.
Поздравну реч упутиће Батрић Ћаловић, заменик председника Удружења „Обилић 1912-1918“.
А уводничари су Милош Мељанац, аутор документарца, и Зоран Колунџија, уредник Издавачке куће Прометеј из Новог Садa.
Организатори приказивања филма су Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад и Културна станица „Еђшег“.
У филму је обрађена тема културе сећања на пале војнике у Балканским ратовима и  Великом рату, на подручју данашње Републике Северне Македоније. Кроз наратив о дешавањима са почетка прошлог века, прича се концентрише на град Прилеп. Кроз приказ стања свих војничких гробишта из ратова и немачког и македноског и српског – аутор подсећа  и приповеда причу која обавезује све садашње генерације. Тема очувања сећања, и сопственог идентитета  – је приказана кроз различита стања у којима се налазе војничка гробишта. Од Спомен-цркве са костурницом Светих Кирила и Методија и костурнице српских ослободилаца која се у недостојним условима,  налази у сутерену храма. До немачког војног меморијала на коме су на достојан начин обележена гробна места и уређен цео меморијал са крстом у централном делу. Документарни филм – „Прилпепски контрасти“  је сведочанство које опомиње и обавезује – заборавимо ли славне претке, заборавиће и деца на нас.

Улаз слободан.

 

 

 

Извор и фото.: УДРУЖЕЊЕ ОБИЛИЋ 1912-1918, НОВИ САД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *