ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА НАСТАЛОГ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „МУЗЕЈ МЛАДИХ“

У оквиру пројекта „Музеј младих“, Спомен-збирка Павла Бељанског, у партнерству са Удружењем грађана „Умивање“, реализовала је радионице документарног филма под називом Време је да упознаш баштину, на којима су се учесници, новосадски средњошколци и студенти Академије уметности у Новом Саду, упознали са медијем филма и техникама снимања и монтаже. Премијера ће бити одржана у суботу, 14. децембра 2019. године у 16 часова.

Реализована је као део пројекта „Музеј младих“, у оквиру програма ОПЕНС 2019, уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Инспирација и предмет пажње младих у реализацији пројекта били су Павле Бељански и колекција уметничких дела садржана у Спомен-збирци Павле Бељанског. Првобитна идеја је била да праве „класичне“ документарне филмове о Павлу Бељанском које ће као завршни, колективни рад, представити публици у форми омнибуса. Међутим, да филм не би био „одвојен“ од саме колекције, процес је текао тако да су млади сами дошли до решења. Сваки учесник бирао је по једно уметничко дело из Спомен-збирке као инспирацију за креирање кратког филма који садржи документарне чињенице о самом делу, аутору или пак колекционару. Учесници у изразу нису били ограничени само на доступну фактографију у вези с делом, већ им је омогућено да дају личну рефлексију и интерпретацију – дела, уметника или колекционареве повезаности с њима.

Млади ствараоци, учесници радионице, избором овог начина представљања дела из Спомен-збирке, својом креативношћу и новом поетиком дали су лични печат и нову дубину делима којима су се бавили: У атељеу (1936) Косте Хакмана, Шид под снегом (1935) Саве Шумановића, Портрет Павла Бељанског (1943) Сретена Стојановића, Мртва природа (1939) Јефте Перића, Сремски Карловци (1950) Љубице Цуце Сокић, Ентеријер (1935) Марка Челебоновића, Глава девојке (1909) Видосаве Ковачевић, Ћира Фалционе (1944) Милана Коњовића, Рак (1936) Петра Лубарде и Шах (1933) Марка Челебоновића.

У разговорима са учесницима радионица, истакнуто је да млади у савременом добу и то не само преко друштвених мрежа, „прелећу“ (у току дана) преко више стотина фотографија, не бавећи се њиховим садржајем нити својим односом према њему. На исти начин реагују и када се нађу у музејима и галеријама. Због тога се и дошло на идеју да се, млади конзументи на првом месту, кратким филмовима зауставе испред одређеног дела на које се филм односи и понуди им се једна другачија димензија експоната испред којег стоје.

Презентација радова – кратких филмова – распоређена је по целој поставци тако да свака обрађена слика има истакнут QR код, помоћу којег публика може преко својих мобилних или таблет уређаја да учита филм направљен за ту слику. На тај начин публика остаје у поставци где, поред кратких филмова које може да прати, истовремено обилази и посматра и друга дела у колекцији. Овим делом пројекта „Музеј младих“ Спомен-збирка Павла Бељанског комуницира са публиком језиком младих, језиком нових технологија који је њима близак, чиме се ставља у ред оних музеја који ликовно стваралаштво приближавају младим конзументима, али не и само њима.

Учесници у пројекту:

Вања Вујин, Александра Вулановић, Марко Глишић, Ана Ђурић, Теодора Јајић, Вања Јанковић, Маја Јанковић, Матеја Карделис, Светлана Клопан, Соња Кнежић, Андреа Медић, Теодора Милић, Јана Панајотовић, Никола Радованов.

 

 

 

 

Извор и фото.: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *