ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА КАРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА ДР ЖАРКА ДИМИЋА

У Свечаној сали Карловачке гимназије, у уторак, 30. новембра представљена је луксузна монографија „Карловачка гимназија” историчара и управника Архива САНУ у Сремским Карловцима др Жарка Димића а у издању ИК „Дата статус”. Књига је уређена према највишим технолошким стандардима, илустрована је фотографијама познатог новосадског фотографа Мартина Цандира. О књизи су говорили уредник Срђан Ерцеган, издавачи Бранко Стојков и Предраг Ђурковић као и сам аутор.

Промоцији су присутвовали владика сремски г. Василије са свештенством, директор, професори, културни и политички посленици Сремских Карловаца, чланица Градског већа за образовање Новог Сада Дина Вучинић и начелник Градске управе за образовање Радован Ковачевић. Промоцију су пратили бројни медији, а улепшали су је хор ученика Карловачке гимназије, хор ученица Гимназије са ученицима Богословије „Свети Арсеније Сремац” и  ученица Ана Релић која је певала на стихове Бранка Радичевића.

Промоција се поклопила са јубилејем 230 година постојања прве и најстарије гимназија код Срба, коју су похађале знамените личности  као што су Сима Милутиновић Сарајлија, Димитрије Давидовић, Бранко Радичевић, Јован Стерија Поповић, Васа Стајић и др. Стога је ова важна интитуција добила свеобухватан приказ кроз мноштво грађе у периоду настанка и свог трајања.

Издавач и приредивач уручили су по примерак монографије приложницима и сарадницима овог капиталног издања.

 

Извор: ТВ Арс Медија – портал

Текст: Весна Раонић

Фотографије: Жељко Савић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *