ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА РАВНИЦА – СУБОТА 4 ДЕЦЕМБАР 2021

У суботу, 4. децембра 2021. одржаће се Шести фолклорни фестивал „Равница” који ће на позоришној сцени Гимназије „Лаза Костић” у Новом Саду, са почетком у 14 сати.

Карте за фестивал по цени од 300 динара могу се купити у петак, 3. децембра од 19 сати у просторијама домаћина КУД „Нера” у Месној заједници  Салајка, Шајкашка 26 или уочи почетка концерта пре 14 сати на адреси Гимназија „Лаза Костић”, Ћирила и Методија 16, с тим да се претходно резервишу на телефон 064/490-26-26.

Ветерански фестивал фолклора „Равница“ у организацији Културно-уметничког друштва „Нера”, под покровитељством Градске управе за културу града Новог Сада, већ традиционално окупља културно-уметничка друштва из свих крајева Србије и региона. Циљ фестивала је неговање и промовисање културе и традиције Србије песмом, игром, музиком и ношњом. Организатори фестивала „Равница“ чланови културно-уметничког друштва „Нера”, себи постављају нове циљеве, да сваке године фестивал буде још бољи и да не изневери очекивања публике и учесника, који су из године у годину све бројнији.

У оквиру Шестог ветеранског фестивала фолклора „Равница” Нови Сад, представиће нам се културно-уметничка друштва:

 1. КУД „НЕРА” Нови Сад
 2. КУД „ВОЈВОДА СТЕПА” Београд
 3. КУД „СЛОБОДА” Руменка
 4. ФА „ШИЉКАН” Београд
 5. АНИП „МОЗАИК” Ниш
 6. КУД „АБРАШЕВИЋ” Смедеревска Паланка
 7. КУД „АРИЉЕ” Ариље
 8. ФДА „ЗОРА” Београд
 9. ЦОКТ „ЈЕВРЕМ ОБРЕНОВИЋ” Шабац
 10. КУД „Дуле Милосављевић Желе” Чачак
 11. КУД „МОРАВИЦА” Ивањица
 12. КУД „ВИНОГРАДАР” Лединци
 13. Удружење „ФОЛКЛОРИКА” Нови Сад
 14. ФА „ВЕТЕРАНИ ГРАДА ЧАЧКА”.

КУД „Нера” сада има извођачки, припремни, ветерански и дечији састав, који су учесници многих манифестација и фестивала широм Србије. Свако ко дође у „Неру” добија прилику да обује опанке, обуче ношњу и стави дукате, стане у полукруг и заигра наше традиционалне кораке.

Припремни састав је намењен свима који желе рекреативно да се баве народном игром чак и ако нису раније играли у фолклорним ансамблима. На овај начин можете да се рекреирате, а уколико желите, и да наступате широм Србије, као и у иностранству. Предуслови за рекреативни фолклор су: да сте одрасли, да имате времена понедељком и средом од 19 до 20 сати и да сте расположени да будете део антистрес групе рекреативаца фолклораша који уче народне игре и традицију.

Дечији фолклорни састав чине деца узраста од 4 до 8 година. Током играња на часу фолклора сви мишићи су активни, а деца развијају моторику и осећај за игру и песму. Посебну драж малим фолклорашима представљају наступи на концертима и фестивалима, упознавање вршњака, њихових култура и обичаја. Пробе почињу загревањем уз звуке хармонике, уз вежбе, а након тога учимо народне игре и песме из разних крајева Србије. Све пробе се одржавају два пута недељно, понедељком и средом, а трају по сат времена.

Фолклор је добар начин да останете ведри, позитивни и физички активни. У „Нери” вас чека добра енергија, добро расположење и игра која обогаћује живот. Фестивал „Равница” је додатни мотив да окупимо пријатеље и да свом граду дарујемо део атмосфере и енергије коју осећамо као играчи у КУД-у „Нера”, поручују домаћини.

Текст: КУД Нера;

Фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *