ГРАДСКИ ОРКЕСТАР ИЗ РУМЕ ЗАТВОРИО ТАМБУРАШКИ КОНГРЕС

Целовечерњим концертом Градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић” из Руме и званично је затворен Шести конгрес светске тамбурашке асоцијације. Догађај је уприличен у прелепом простору новосадске синагоге у недељу, 5. децембра 2021. са почетком од 18 сати а улаз за посетиоце био је бесплатан. Гости ГТО „Бранко Радичевић” били су Даница Крстић, вокални солиста и Филип Јовић Вујаковић, фрула и гајде.

Шести конгрес светске тамбурашке асоцијације одржан је претходних дана на више локација у Новом Саду. Предавачи су били из Србије, Хрватске, Словеније, Бугарске и Аустрије и то на многе музичке теме. Један од великих корака на очувању тамбураштва јесте упис тамбурашке праксе у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Публику је у име асоцијације поздравио Јован Пејчић, најавивши екслузивне тамбурашке догађаје у 2022. када ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Да тамбура може много, показао је репертоар који су чланови ГТО извели од класичних композиција, преко народне и ауторске музике, до препознатљивих нота са Балкана у виду неколико познатих кола. Бројна публика је аплаузима поздравила нумере „Играле се делије” и „Марш на Дрину”.

Подсећамо, градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме само је на први поглед аматерски јер се његови чланови баве другим пословима. Међутим, овенчани су бројним признањима и наградама! Освајали су највиша одличја на фестивалима, а у иностранству награђивани десетоминутним стајаћим овација. Наступили су и у Кини са девет целовечерњих концерата.

Најлепши део је тај што њихови ученици и студенти равноправно свирају са одраслим музичарима, од којих неки имају завршену музичку академију. Иако њихово друштво 2019. обележило 50 година трајања, они се и те како подмлађују. Њихов избор музике за извођење на тамбурама – више је него фасцинантан те су идеално одабран оркестар за затварање Шестог конгреса светске тамбурашке асоцијације. Препознатљиву енергију и шарм оркестру даје уметнички руководилац и диригент, проф. Смиљана Јанчић.

Текст и фото: В. Раонић;

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *