ВОЛОНТЕРИ НОВОГ САДА ПРОСЛАВИЛИ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ВОЛОНТЕРА

У недељу, 6. децембра 2021, Међународни дан волонтера обележио је и Новосадски волонтерски сервис. Овај дан се у свету обележава од 5. децембра 1970. као подсећање на дан када је основан Програм Уједињених нација за волонтере. Циљ је да се окупе људи добре воље који за свој рад не очекују надокнаду. Понекад у први план долазе и морални и друштвени аспекти – хуманост, одговорност, солидарност и узајамност, са жељом да се пружи нешто широј заједници и за опште добро.

Наш, Новосадски волонтерски сервис покренут је 1. септембра 2017. као заједнички пројекат две европске престонице – културе и младих. Учествовао је на стотинама различитих активности, а такође је одиграо кључну улогу у пружању помоћи и подршке суграђанима у борби са пандемијом коронавируса.

Уједно су новосадски волонтери пет пута прославили овај дан. О томе како су га ове, 2021. наши људи великог срца обележили, разговарамо са Војиславом Пркосовачким, руководиоцем Новосадског волонтерског сервиса. Сазнајемо да је најпре у десет сати изјутра била промена броја испред Аполо центра у Новом Саду, чиме одбројавамо преостале дане до проглашења нашег града као Европске престонице културе.

Посећена је ОШ Јован Поповић и посађена су два стабла пријатељства, тј. два лалина дрвета која брзо расту и имају лепу крошњу. Од 15 сати у КС Лиман, волонтерима се обратио Вукашин Гроздановић, координатор Опенса, волонтер из Албаније Адријан Зала и Николина Тривунић, волонтерка Новосадског волонтерског сервиса. Осврт на минулу годину и планове за наредну предочио је Војислав Пркосовачки. Свако од волонтера добио је једну малу награду, иначе, овде најбољег нема јер су сви једнаки. У наставку је била журка и дружење са волонтерима из Црне Горе и Македоније, додуше у доста смањеном броју људи због епидемије. Уметници из Тиране осликавали су мурал на степеништу у КС Лиман.

Сазнајемо да волонтирање има важан социјални утицај, значај за равноправност и изградњу мира, за рушење предрасуда и стереотипа. Поред тога, волонтирање има и економски ефекат. У 70 протеклих активности новосадски волонтери су пружили преко 4500 волонтерских сати, скоро милионску цифру у динарима. Тиме организатори добијају огромну подршку која је другачија од професионалне, а волонтер добија једно или више нових искустава. Добијају и институције, тј. сада већ партнери које су потраживали волонтерску подршку, а све заједно доприноси међусобном повезивању. Новосадски волонтери су особе разне старосне доби и искуства које се одазивају потребама спрам својих могућности, приоритет су, наравно, здравље, посао, породица а тек потом укључивање у динамичне активности уз претходну кратку обуку.

Најзначајнији период за новосадске волонтере тек предстоји. Отворен је конкурс за пријављивање до 14. децембра 2021. Свако ко има жељу може да се пријави и окуша. Проглашење Новог Сада за Европску престоницу културе и актвности током наредне године, ексклузивна су и непоновљива прилика да нам се неке ствари догоде само једном у животу. Очекују се два или више догађаја недељно кроз осам програмских лукова почев од Дочека 31.12 и Дочека 13.01.

Цела наредна година ће бити грађење нових мостова, један чудесни експеримент који битно утиче на друштвени живот у Новом Саду. Уколико желите да будете део породице од 120 волонтера, потражите сајт или странице Новосадског волонтерског сервиса. Бићете поносни на себе! Линк за пријаву волонтера налази се овде https://www.nvs.rs/shop.php

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *