Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ „ОТИСАК ВРЕМЕНА 70/∞, ГРАФИЧКИ КОЛЕКТИВ – 70 ГОДИНА“

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ „ОТИСАК ВРЕМЕНА 70/∞, ГРАФИЧКИ КОЛЕКТИВ – 70 ГОДИНА“

Јубиларну изложбу Графичког колектива, „ОТИСАК ВРЕМЕНА 70/∞, ГРАФИЧКИ КОЛЕКТИВ – 70 ГОДИНА“, прати истоимена публикација настала у издању Српске академије наука и уметности и Графичког колектива. Ово обимно монографско дело (260 страна) садржи седам поглавља која фокусирају најзначајније програме, традицију, личности и догађаје у историји Графичког колектива у контексту савремене уметничке сцене. Аутори ових студијских текстова су историчари уметности и ликовни критичари – Др Ирина Суботић, Гордана Поповић Васић, Љиљана Слијепчевић, Др Јеша Денегрија и Љиљана Ћинкул – који су током деценија пратили, афирмисали и учествовали у лидерској мисији ове Куће уметника.

У уводном поглављу „Из животописа Графичког колектива“, Љиљана Ћинкул, која је и аутор ове изложбе, представља рани период Графичког колектива када су постављени професионални стандарди на којима и данас почива његов идентитет и мисија, уз осврт на друштвену и културну атмосферу у којој су инициране идеје Графичког колектива и мапиране најзначајније програмске активности афирмисане током деценија – сведочанство о респектној улози Графичког колектива у домену савремене културе. Ирина Суботић пише о међународној сарадњи у тексту Графика света, дајући систематичан преглед изложби страних уметника у Графичком колективу и представљања уметника из Графичког колектива у иностранству. О пионирској, као и данас референтној улози Графичког колектива у афирмисању различитих области примењене графике пише Гордана Поповић Васић у тексту Графички колектив и графички дизајн. Посебну пажњу антологијским делима из Колекције Графичког колектива посветиле су Љиљана Слијепчевић текстом Осврт на дела добитника награде Велики печат и Љиљана Ћинкул приказом Педесете… Плакати Графичког колектива. Издвајањем специфичних догађаја/ауторских појава, Јеша Денегри у текстовима о изложби групе ЕXАТ-51, изложби „Орнаментограф са клатнима“ Зорана Радовића, о Међународној изложби мејл арта – „Приватни живот“ и Ирина Суботић у тескту о изложбама Оље Ивањицки и Леонида Шејке, као о два догађаја који су потресли Београд, потврђују тезу да је Графички колектив отворен за експеримент и ризик, испитивање и афирмисање нових креативних идеја у сфери визуелних уметности.

Посебан тон и квалитет овом референтном зборнику дају богати визулени прилози – избор из Колекције ГК, каталози и друге публикације, фото материјал – употпуњујући овај значајан документ о седам деценија деловања Графичког колектива. Свеобухватним и систематичним приступом, публикација „ОТИСАК ВРЕМЕНА 70/∞, ГРАФИЧКИ КОЛЕКТИВ – 70 ГОДИНА“,  референтна је и уметничка, културна и историјска грађа за будуће ауторске/критичарске рецепције и истраживања на тему уметничке графике, Графичког колектива и савремене визуелне уметности у другој половини 20. века и првим деценијама новог миленијума.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: ГАЛЕРИЈА САНУ

Оставите одговор

Top