ЈАНОШ СОТЕР – НОВОСАДСКИ ДУБОРЕЗАЦ

У току месеца августа посетиоци Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави имају прилику да погледају малу поставку о Јаношу Сотеру (1902-1991), најзначајнијем новосадском дрворезбару у 20. веку.
Заинтересован за уметност од раног детињства, Јанош Сотер је учио дрворезбарство у радионици Ковач Михаља (1920-1922) у Кули. Један од првих послова била је израда иконостаса у Цркви Ружици на Калемегдану у Београду (1925). У Новом Саду је 1927. године отворио занатску радионицу, а од 1935. почео је најплоднији део његове каријере. Имућније новосадске породице су га често ангажовале за израду комплетних ентеријерних ансамбла. Његови најзначајнији радови после Другог светског рата су свечани кабинети у Матичарском здању и Градској кући у Новом Саду, као и кабинет Јосипа Броза Тита у челаревском дворцу. Вешт у изради црквеног ентеријера, Сотер је био и сарадник Покрајинског завода за заштиту споменика културе. Пре и после Другог светског рата често је излагао на изложбама уметничког занатства.
Сотеров рад се одликује изванредном прецизношћу и чистотом обраде. Био је одличан цртач и имао смисао за пропорције. Као одличан познавалац уметничких епоха, веома вешто је уклапао разнородне стилске елементе у складне целине. Није пратио савремена дешавања у уметности, па је, донекле, остао усамљени стваралац у области дрворезбарства и декоративног вајарства. У свом атељеу је однеговао генерацију уметничких дуборезаца који су сачували тајне тог заната до данашњег времена.
На поставци је изложено неколико оригиналних Сотерових радова (фотеље, употребни предмети), цртежи и скице, фотографије изведених радова.
Радно време Музеја је: уторак-недеља од 10 до 17 часова, понедељак је нерадан дан.
Извор и фото.: МУЗЕЈ ГРАДА НОВОГ САДА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *