ДУНАВ У ФОКУСУ – ЗАВРШЕНА ПРВА ФОТОГРАФСКО-ЕКОЛОШКА КОЛОНИЈА

Прва међународна фотографско-еколошка колонија завршена је 3. августа 2019. у Новом Саду. Колонија је за тему имала реку Дунав, његове лепоте и значај за живи, али и да укаже на немарност при коришћењу и опхођењу са реком. Фотографи из Србије и региона могли су да направе документарну или уметничку фотографију, по свом избору.

Овај дводневни догађај су организовали су Друштво новинара Војводине и Арс академија из Новог Сада, а ментор је Жељко Савић, мастер културолог, специјалиста фото-илустратор као и предавач фотографије. Наредних дана ће се одржати и предавање на тему екологије, израдиће се каталог колоније и изложити радови.
Реализацију пројекта су подржали Градска управа за заштиту животне средине и Градска управа за културу Новог Сада као и Факултет заштите животне средине.
Колонији се одазвало двадесетак пријављених учесника, старосне доби од 15 до 55 година. Сви су били сагласни у томе да је Дунав веома инспиративан, као и да се за његово очување мора радити на подизању свести сваког појединца. Учесници су били Сузана Страценски, Анастасија Зубац и Јована Раонић из средње Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада, Бојана Бујла и Јована Драганић са Факултета за уметност и дизајн
Мегатренд Београд, Јелена Наумовић и Ивана Грчић са београдске Политехнике, Фрањо Стојић и Дорис Кожуљ са ВШ
Логос центар из Мостара, Јована Јањић са Уметничке школе из Ниша, Весна Раонић, Сунчица Савић, Жељко Савић и Марина Каурин испред Арс академије из Новог Сада, као и Јелена Малбашки из Новог Кнежевца, Никола Ђорђевић из Аранђеловца који похађа београдску Политехнику, Стојан Предовић и Јелена Предовић из Београда као чланови Друштва новинара Војводине.

Иако различита старосна доб и фотографско искуство, сви су радили као једна душа и размењивали искуство. Тако, нпр. Дорис Кожуљ (21) студенткиња друге године графичког смера ВШ Логос центар из Мостара, од ове колоније очекује да допуни своје знање уз размену искуства са другим учесницима, а њен колега Фрањо Стојић (25) из Метковића каже да оно што човек сада ради природи – остаје другима за будућност. Обома је ово прва фотографска колонија и интересантно је да обоје Дунав виде као реку која је чистија од Неретве.

Јелена Предовић је дошла из Београда где борави на одмору, а већ 20 година живи у Јапану. Тамо се велика пажња посвећује фотографији будући да располажу са најмодернијом опремом, а нањиховим ТВ станица емитују се емисије где саветују којим финесама се фотографија може учинити бољом. Јелена је била заинтересована да сазна нешто више о локација у Новом Саду по којима су се учесници кретали.
Јелена Малбашки (25) из Новог Кнежевца се бави сликарством и учествује на сликарским колонијама одакле се слике дарују у хуманитарне сврхе, али је такође први пут на фото-колонији, иако се фотографијом бави две године. Задовољна је организацијом колоније и каже да је Дунав одлична тема, иако и сама има реку Тису као инспирацију. Но, свака река има посебне чари, само их треба погледати на прави начин, али и овековечити фотоапаратом.
Извор: АРС МЕДИЈА
Текст: ВЕСНА РАОНИЋ
Фото.: АРС АКАДЕМИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *