„НЕ ГАСИ УМ, ВОЉУ ЧУЛА“ У МУЗЕЈУ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ ВОЈВОДИНЕ

У Музеју савремене уметности Војводине, 16. августа, у 20 часова, биће отворена изложба „Не гаси ум, вољу, чула“ аутора Андрее Ивановић Јакшић. Изложба ће трајати до 14. септембра 2019. године.

Андреа Ивановић Јакшић активно је присутна на уметничкој сцени протеклих 14 година и за то време формирала је свој аутентичан и препознатљив уметнички рукопис иако се бавила различитим медијима и формама визуелног изражавања. Њену уметност су обликовале и произвеле различите релације и интеркације, исте оне које обликују нашу свакодневицу и свет који нас окружује, с тим да се њени радови не баве директно актуелним друштвеним питањима, већ их сагледавају кроз призму оних невидљивих тешко освојивих предела човека који се у њему таложе.
Већи део својих радова Андреа Ивановић Јакшић поделила је у шест циклуса који су настајали у протеклих 14 година, а сами њихови називи наводе на вечита филозофска размишљања ко смо, одакле долазимо и куда идемо као и на животне циклусе са којим се свесно или несвесно суочавамо. Иако подељени, међу њима је омогућена флуктација јер се радови надовезују један на други и често паралелно настају.

Да би се разумели Андреини уметнички поступци и начин мишљења из којег су ти поступци проистекли, битно је имати увид у друштвене промене које су се дешавале током деведесетих година 20. века на простору бивше Југославије, а које су утицале на животне околности саме уметнице и пратиле њено сазревање. Могуће је да је због тога упориште свог рада пронашла у Хераклитовој филозофији где је једина стварност промена, а стабилност илузија.
Ратом проузрокована селидба, измештање породице са једним кофером у непознату средину, примораност на губитак свих материјалних успомена у вези са безбрижним одрастањем трајно је одредило Андреин однос, али и потребу за креацијом опипљивих ствари као доказа о постојању одређених успомена, емоција и сензација, те се због тога у својој уметности често суочава са питањима хуманизма. Наглашава вредност и делатност људских бића, на првом месту кроз индивидуално, али односећи се на колективно, истичући способност човека да уз помоћ разума, воље и своје креације дође до схватања света. Уметничка делатност Андрее Ивановић Јакшић представља израз тежње ка уочавању често неприметне стварности, а сви путеви којима се креће њена су потрага за самом собом јер у њене радове уткан је део њене личне историје који често остаје неразјашњен да би свако могао да се идентификује и ужива у одређеној сензацији.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: Музеј савремене уметности Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *