ПРЕДАВАЊЕ МИЛОВАНА БАЛАБАНА НА ТЕМУ „ЛОНДОНСКИ УГОВОР – ОДРИЦАЊЕ ОД ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ?“

На почетку трибине Балабан рекапитулира своја овогодишња излагања са акцентом на дешавања на простору Украјине, на споразуме Минск I и Минск II који су потписани али нису спроведени и на тај начин указује на традицију Запада да уговоре које су сами написали и потписали не спроводе. То је такође случај и са Бриселским споразумом, због чијег непоштовања Срби са Косова и Метохије већ две недеље стоје на барикадама.

Балабан је указао да је слична ситуација и са тајним Лондонским уговором из 1915. године указујући да су Западне силе и на том примеру избегле да испоштују дата обећања Италији која је, уосталом, на темељу тог уговора ушла у рат. Фокус свог излагања предавач је усмерио на одредбе тог уговора које се тичу Краљевине Србије и разрешење дилеме која постоји до данашњег дана – да ли је тим тајним Лондонским уговором Србији понуђена Велика Србија или је то само мит?

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Лондонски уговор – одрицање од Велике Србије?” можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Извор: Културни центар Новог Сада

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *