ПРЕДАВАЊЕ ДР ГОРАНА ВАСИНА „ИЗМЕЂУ БЕЧА И ПЕШТЕ – СРПСКА ВОЈВОДИНА ЗАВЕТНА МИСАО ПРЕЧАНСКИХ СРБАˮ

Децембарско предавање проф. др Горана Васина посвећено је Српској Војводини као заветној мисли, најважнијој идеји, поруци и поуци Срба Пречана у Хабзбуршкој монархији. Српска Војводина била је својеврсна концепција државности Срба у Монархији и настајала је у једном јако дугом временском периоду, те се не може везати само за Мајску скупштину и период 1848. године. Та велика идеја и залагање Срба сведоче о спремности и способности да се у веома тешким, готово немогућим условима организује једна територија која би била њихова и обухватила Србе на једном широком простору где би имали свог војводу, своју унутрашњу самоуправу, црквену организацију, институције и органе власти.

Још од почетка деветнаестог века у устаничкој Србији формира се главни центар окупљања свих Срба и српске државности. Такође, имамо српску државност у Црној Гори која обухвата мисао и идеју о уједињењу свих Срба. Српска Војводина је трећи стуб српске државности у Хабзбуршкој монархији. Иако је била на територији Монархије, дакле у оквиру једне централизоване и моћне државе, кроз Српску Војводину Срби су остварили свој вид државности који ће кулминирати и дати свој коначан исход на Новосадској скупштини новембра 1918. године.

Предавање др Горана Васина „Између Беча и Пеште – Српска Војводина заветна мисао пречанских Србаˮ можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Извор: Културни центар Новог Сада

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *