ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБИ У ГАЛЕРИЈИ САНУ И ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Пратећи програм изложбе УРОШ ПРЕДИЋ. ДОСТОЈАНСТВО СВАКИДАШЊИЦЕ

Галерија Српске академије наука и уметности, Кнез Михаилова 35, Београд

среда, 17. април у 18.00 сати

Предавање Предићева дела кроз стихове

Милица Милошевић, филолог

Неретко су сликари били инспирисани стиховима и исписаним редовима за своја ремек-дела. Док су се песници вешто користили речима, сликари су исте пратили четкицом на платну и обрнуто. Познато је да је Урош Предић био велики љубитељ књижевности. Преводио је српску књижевност на стране језике, као и стране писце на српски језик, илустровао је дечији часопис Невен, а Дантеову Божанствену комедију је знао напамет. Био је велики пријатељ са песницима Јованом Јовановићем Змајем и Лазом Костићем, а имао је прилику да прати одрастање и сазревање књижевнице Анице Савић Ребац. Инспирација за једну од његових најпознатијих слика Сироче на мајчином гробу била је управо песма Смрзнуто сироче мађарског песника Јожефа Етвеша, а слика ће инспирисати младог писца Светозара Ћоровића који ће јој посветити једну од својих првих песама. Кроз предавање публика ће имати прилику да се упозна са делима Уроша Предића из другачије перспективе – кроз стихове који су утицали на његово стваралаштво или које можемо да повежемо са његовим делом. Читаће се стихови Бранка Радичевића, Алексе Шантића, Анице Савић Ребац, Лазе Костића, Јована Јовановића Змаја, Јожефа Етвеша и других посматрајући ремек-дела националне уметности и на тај начин повезаћемо ликовну уметност са писаном речи.

Урош Предић, Надурена девојчица, 1879.

Пратећи програм изложбе ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ

Галерија Матице српске

петак, 19. април у 19.00 сати

Кустоско вођење кроз изложбу

Горан Вујков, музејски едукатор

Управо због чињенице да је Париз у 20. веку постао светски уметнички центар и српска ликовна уметност је везана за Париску ликовну школу. Захваљујући томе, многи српски сликари су имали прилику да се образују и бораве у главном граду Француске и неоспорно је да је утицао на њих и њихова уметничка стваралаштва. О инспирацијама, утицајима, узорима и пријатељству са Француском говоре управо дела на овој изложби.

Шта је Париз значио српским уметницима, на који начин је утицао на њих и како су настајала многа дела српске уметности на почетку 20. века? Ово су само нека од питања на која ће се музејски едукатор Горан Вујков осврнути.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *