ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБИ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Пратећи програм изложбе УРОШ ПРЕДИЋ. ДОСТОЈАНСТВО СВАКИДАШЊИЦЕ

Галерија Српске академије наука и уметности, Кнез Михаилова 35, Београд

среда, 22. мај у 18.00 сати

Предавање Искупљење „Каменовање Светог Стефана“

Проф. др Игор Борозан, историчар уметности

Једна Предићева недовршена религиозна слика умногоме је поспешила дефинисање његовог сопства. Слика КаменовањеСветогСтефана чини се његовом идентитетском представом. Скицозност сликечини се посебно чудном за Предића, представника академског сликарства, који је сваку недовршеност сматрао недопустивом. Недовршена представа, вибрантног и експресивног колорита и суспрегнуте динамичне енергије приказаних ликова, делује као одступање у његовом пресавршеном ликовном опусу. Несумњиво је да је дело остало намерно недовршено. Да ли узрок томе можемо пронаћи у сликаревим речима да ће умрети у моменту када више не буде могао да слика и тиме у овом недовршеном делу продужити животну нит? Било како било, у овој представи се може пронаћи фигура прародитељског греха једне од кључних фигура целокупног антимодернизма деветнаестог и двадесетог века, а слика представља парафразу овостраног пакла у коме наду пружа искупитељска фигура првог хришћанског мученика у белој одежди.

Изложба Урош Предић. Достојанство свакидашњице може се погледати још само ове недеље, до 26. маја. Све смо ближи 100 000. посетиоцу, што је рекордан број посета и зато награђујемо нашу верну публику! Овог, 100 000. посетиоца, очекује вредан поклон у виду путовања у Беч за две особе! Пружамо вам могућност да кренете Предићевим бечким стопама и посетите места на којима је проводио највише времена и која су обележила његов боравак и рад у Бечу. Посетите Галерију Белведере и Уметничко-историјски музеј, где ћете открити дела која су инспирисала овог уметника. Наставите до Академије ликовних уметности на Шилеровом тргу коју је као стипендиста Матице српске похађао заједно са Пајом Јовановићем и на којој је радио као асистент професора Грипенкерла. Прошетајте се до Зграде аустријског парламента у којој је Предић остварио свој прво велики сликарски рад – фриз у дворани Горњег дома. Након тога, обиђите зграде у којима је Предић живео – Salesianergasse 3 у близини Белведереа, Hetzgasse 10 и Laimgrubengasse 17. Од Београда и наше изложбе до Беча Предићевим стопама!

Урош Предић, Каменовање Светог Стефана

Пратећи програм изложбе ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ

Галерија Матице српске

петак, 24. мај у 19.00 сати

Предавање Хармоника и француска музика

Лазар Новков, инструменталиста и композитор, и доц. др Вања Манић-Матић, професор француског језика – ФФУНС и Француски институт у Новом Саду

Хармоника је музички инструмент популаран широм света и сматра се да је основни, први облик хармонике конструисан почетком 19. века. На предавању Хармоника и француска музика говориће се о развоју хармонике као инструмента, о историји и њеном доласку у Француску. Предавачи Лазар Новков и доц. др Вања Манић-Матић осврнуће се на свој лични доживљај овог инструмента кроз француску музику. Такође, биће речи о значају овог популарног музичког инструмента који се уклапа у велики број различитих музичких жанрова.

Лазар Новков и доц. др Вања Манић-Матић чланови су бенда КЛО кло, који доприноси франкофонији изводећи најпознатије франкофоне песме, али и шире, делећи своје велико музичко искуство у извођењу.

Лазар Новков

Извор: Галерија Матице српске

Фото: Предраг Узелац

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *