ПОТПРЕДСЕДНИК ЂУРЧИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ СТРАДАЛИМА У НАТО АГРЕСИЈИ

Поводом обележавања 24. марта – Дана сећања на страдале у НАТО агресији, у касарни „Југовићево“ одржан је комеморативни скуп јединица из Гарнизона Нови Сад.

Потпредседник Бранко Ћурчић положио је, у име Покрајинске владе, венац на спомен-обележје страдалима у НАТО агресији, која је почела 24. марта 1999. године и трајала је 79 дана.

Пре тачно две и по деценије, око 20 часова, НАТО алијанса напала је Савезну Републику Југославију. Штета коју је наша земља тада претрпела била је огромна.

Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије убијен је 1.031 припадник војске и полиције. Процењено је да је у нападима погинуло око 2.500 цивила, међу њима 89 деце, да је рањено око 6.000 цивила, од којих 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајца, а 25 особа се води као нестало.

„Данас, када обележавамо 25 година од почетка агресије НАТО снага, која је изведена према једној независној и слободној држави, без одлуке Уједињених нација, са дужном пажњом и поштовањем треба да се сетимо свих оних коју су, пре свега, животом платили ову нашу независност и слободу“, истакао је потпредседник Ћурчић нагласивши да треба да одамо почаст и онима који су бранили своју домовину – припадницима Војске Србије и Министарстава унутрашњих послова.

С поруком да никада нећемо опростити нити заборавити Милицу Ракић и све друге цивилне жртве које су животом платиле нашу слободу, како је истакао потпредседник Ћурчић, за наук будућим генерацијама, на данашњи дан треба да се сетимо свих жртава, јер нам то служи за пример како одбранити слободу и независност.

На нашу земљу је пало 25.000 тона експлозива. У бомбардовању је уништено или оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, на десетине болница, домова здравља, дечјих вртића, школа, више од 170 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Поред представника Гарнизона Нови Сад, венце на спомен-обележје положиле су делегације Града Новог Сада, Јужнобачког управног округа, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Организације резервних војних старешина, СУБНОР-а, удружења ратних ветерана и војних пензионера, као и породица погинулих припадника Војске Србије.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *