Одржана бесплатна радионица „Јачање капацитета професионалаца у медијима за производњу и емитовање приступачних програма” у Музеју Војводине у Новом Саду

У понедељак, 25. марта у Музеју Војводине (Дунавска 35) у Новом Саду, са почетком у 10 часова одржана је бесплатна интерактивна радионица за новинаре и медијске раднике на тему „Јачање капацитета професионалаца у медијима за производњу и емитовање приступачних програма”. Организатор је Удружење грађана „ПроФорма”, а пројекат је реализован уз подршку Министарства информисања и телекомуникација.

Радионица је намењена професионалцима и запосленима у јавним медијским сервисима, телевизијским и радио емитерима са националном, регионалном и локалном  фреквенцијом, правним и физичким лицима која се баве производњом и емитовањем медијских садржаја, власницима и уредницима интернет портала, који креирају и објављују информације.

У фокусу предавања биле су особе са инвалидитетом, присутним новинарима и медијским радницима, предочени су правни аспекти, резултати последњих истраживања приступачности информација и комуникације особа са инвалидитетом, нови дигитални алати за аудио-видео приступачност.

Након уводног обраћања Борке Рајшић, уредник и новинар са вишегодишњим искуством рада у медијима Ивана Мићевић, полазницима је приближила разумевање правног, професионалног и етичког оквира за обезбеђивање приступачних програма.

Истраживања приступачности информација и комуникације особа са инвалидитетом у Србији, представио је истраживач у Институту за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду Бојан Томић.

Посебну пажњу присутних привукао је део предавања посвећен дигиталним алатима за аудио-видео приступачност преко којих новинари могу да прилагођавају медијске садржаје намењене особама са инвалидитетом. Радионицу на ову тему држао је економиста и стручњак у области инклузивности и права из Центра за развој инклузивног друштва Александар Богдановић.

Међу присутним новинарима био је и председник Удружења новинара Војводине и нових медија Жељко Савић, који је за портал Арс Медију изјавио да медији желе да унапређују свој програм и прилагођавају га људима са инвалидитетом. Указао је да је неопходно да држава пружи већу финансијску подршку медијским удружењима и медијима који се кроз производњу медијских садржаја баве питањима особа са инвалидитетом. Истакао је и да УНВИНМ планира да преко пројеката ради на обуци ових људи, са циљем да им пруже повремене или сталне послове у медијима. На питање како му се свидело предавање, Савић је истакао, да су оваква предавања добра прилика да се размене искуства и заједничким напорима унапреди положај особа са инвалидитетом и похвалио је рад организатора.

Удружење грађана „ПроФорма“ до података је дошло истраживањима и утврђено је да је у Србији званично евидентирано преко 800.000 грађана који имају неки облик инвалидитета као и да већини наших суграђана који су особе са инвалидитетом није омогућено да на адекватан и прихватљив начин добијају информације неопходне за основно животно функционисање. Потребно је да се примене одређени стандарди приступачности у производњи и емитовању програма електронских медија.

Извор: ТВ Арс Медија

Фотографије: С.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *