ПОСЛЕ ОРКАНСКЕ ОЛУЈЕ ПРИКУПЉЕНО ХИЉАДЕ ТОНА ПОЛОМЉЕНОГ ДРВЕЋА И ГРАЊА, ЗЕЛЕНИЛО НАЈАВЉУЈЕ ВЕЛИКУ АКЦИЈУ САДЊЕ ДРВЕЋА

После удара суперћелијских олуја 19. и 21. јула, прикупљено је хиљаде тона изваљених и поломљених стабала и биоразградиве масе. Од првог удара суперћелијске олује 19. јула до 7. августа Градско зеленило је имало 2.626 интервенција на територији Новог Сада и приградских насеља. Огромна количина поломљеног и ишчупаног дрвећа, као и све гране и други биоотпад лагеровани су на компостном пољу Градског зеленила. У ударима оркана оборено је и поломљено 2.616 стабaла, а на великом броју стабала су поломљене или заломљене гране. У уклањању последица штете Градском зеленилу помажу и друга градска јавна предузећа и радници и механизација неколико приватних компанија из Новог Сада.

– Наши радници и радници предузећа која нам помажу, ево, и трећу недељу заредом, сваког дана уклањају поломљене гране, пањеве, дрвеће. О каквим разорним последицама је реч најбоље сведочи количина грања, иверја, коре, лишћа и другог биоотпада који смо након удара оркана 19. и 21. јула прикупили и лагеровали на нашем компостном пољу. Реч је о огромној количини биомасе, која заузима скоро цели хектар површине. Уз то, треба додати и стабала поломљеног и изваљеног дрвећа чију ће количину и намену утврдити комисија коју ће оформити градско веће. Кад се све сумира, реч је о огромној штети, али како је најавио градоначелник Милан Ђурић Градско зеленило и град Нови Сад ће од јесени спровести ново озелењавање града одраслим садницама. Наше предузеће има камион за садњу одраслог дрвећа, и наш план је да се посади најмање дупло више дрвећа него што је страдало у олуји. Све детаље о броју садница и избору врста дрвећа утврдиће тим за озелењавање чије је формирање најавио градоначелник – каже директор „Градског зеленила“ Милош Егић.

Егић истиче да ће Градско зеленило поред интервентне садње, која треба да надокнади дрвеће које је изгубљено у ударима оркана, током јесени, зиме и пролећа спровести и редовну садњу дрвећа на великом броју локација у граду.

– У последњих 10 година фокусирали смо се на садњу новог дрвећа и унапређење заштите дрвећа од болести и штеточина. На територији целог града и свим приградским насељима посадили смо више од 54.000 садница, и увели смо фолијарну прихрану одраслих стабала у дрворедима и парковима. Такође смо први у региону почели са применом препарата на бази црвеног и плавог уља који садрже специјално одабране фунгициде, инсектициде који помажу у сизбијању биљних болести и штеточина на свим врстама дрвећа и жбуња у урбаним срединама. Уз подршку града Новог Сада наставићемо са садњом новог дрвећа у свим градским квартовима и свим приградским насељима – каже Егић.

Извор: ЈКП Градско зеленило

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *