ПОКЛОН-ЗБИРКА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА

Пратећи програм изложбе ПОКЛОН-ЗБИРКА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА

Петак, 11. август у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Нови Сад

Предавање Мебл на платну: слике као извори за проучавање намештаја

Ана Самарџић, кустоскиња Музеја примењених уметности у Београду

За потребе овог излагања, посвећеног улози слика као извора за проучавање историје намештаја у локалној средини, појмови платно, односно слика-представа означавају метафору за било коју врсту визуелног материјала (уља на платну, графике, цртежи оловком, акварели, фотографије) на ком се у прошлости могао представити намештај, самостално или у оквиру неке друге композиције.

Различит визуелни материјал са представама намештаја од великог је значаја за реконструкцију одређених ентеријера, као и за проучавање историјског и стилског развоја намештаја уопште. Услед турбулентне националне историје, стилски намештај на овим просторима углавном није сачуван у мери у којој је у прошлости био коришћен, без обзира на то да ли је реч о грађанским, државним или дворским ентеријерима, или пак оним у сеоским срединама. Освртом на само пар ретких слика и фотографија на којима су представљени оригинални комади намештаја који и данас постоје, излагањем ће се нагласити драгоценост оваквог визуелног материјала, као и важност легата, односно познавања историје о индивидуалном или породичном пореклу људи којима је тај намештај припадао.

Ана Самарџић, историчарка уметности, кустоскиња је Збирке намештаја у Музеју примењене уметности у Београду. Проучава српску и европску уметност 19. века. Предмет њеног интересовања су првенствено симболичне, алегоријске и фантастичне композиције. Бави се писањем научних и научнопопуларних радова из области историје уметности и поп културе.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *