Налазите се овде
Почетна > Култура > Књиге – Промоције > ПОХВАЛЕ „ЗАВИЧАЈЦУ“ И ЊЕГОВИМ СТВАРАОЦИМА

ПОХВАЛЕ „ЗАВИЧАЈЦУ“ И ЊЕГОВИМ СТВАРАОЦИМА

Запис са промоције у Друштву новинара Војводине у Новом Саду

             ПОХВАЛЕ „ЗАВИЧАЈЦУ“ И ЊЕГОВИМ СТВАРАОЦИМА

 

У Клубу Друштва новинара Војводине, у Новом Саду 12. маја 2016., било је пред-стављање часописа „Завичајац“, гласила Друштва завичајаца Зрењанина, из истоименог највећег града у Банату. Његови аутори кажу да су се поклопила два јубилеја у овом несвакидашњем подухвату у неговању завичајне културе: 33. број „Завичајца“ у 22. години постојања Друштва. Бројни аудиторијум састављен претежно од новинара, књижевника, филмских и тв сниматеља, фоторепортера и посленика других уметности, био је импресиониран ентузијазмом са којим зрењанински завичајци стварају свој часопис, као документ о битисању свога града. Тиме потврђују оно документаристичко правило да је човек сведок, записано документ, а оно што није записано није се ни догодило. „Завичајац“ је документовано сведочанство о историји, развоју и људима добре воље из Зрењанина и простору Баната.

DSC_0156

Управо је недостатак књига и текстова о Зрењанину био повод за оснивање овог својеврсног Удружења грађана. „Радила сам у Завичајном оделењу Градске библиотеке. Масовно су долазили читаоци и тражили литературу о Зрењанину. Мало је било записа које су они хтели. Зато сам пре 22 године, са групом блиских сарадника, била иницијатор оснивања Друштва завичајаца Зрењанина“ – поновила је причу о настанку Марија Чука, оснивач и доживотни председник зрењанинских завичајаца. И заиста бољег извора сазнања, баш о свему битном за мултикултурални, мултиконфесионални и мулти-национални живот у овој питомој средини, нема од часописа „Завичајац“. У досадашња 33 броја публиковано је обиље текстова из историје, на стотине портрета знаменитих Зрењанинаца из свих сфера стваралаштва и записа из свих области живота и рада. Текстови су на равноправним језицима: српском, мађарском, румунском, словачком… Посебност су и резимеи на осам светских језика, а у 33. броју и на кинеском.

DSC_0077

Било би свих врста драгоцених садржаја још више да нема проблема са финансирањем. Тако је рецимо била подужа пауза између штампања 32. и 33. „Завичајца“. И поред неизбежних недаћа ентузијазам не напушта зрењанинске завичајце. Да би обезбедили континуитет у ангажману и стално подмлађивање повезали су се са Гимназијом у Зрењанину, где је седиште Друштва, у чланству је доста младих, а у садржају часописа су и текстови гимназијалаца. Постављени су, дакле, темељи и за будућност. Па нека је срећно зрењанинским завичајцима у остваривању намера!

 

Милан Ливада

 фотографије Панчић Иван

Оставите одговор

Top