crack foxit phantompdf business 8 free firefox for windows 10 pro adobe photoshop pro cc 2017 free adobe flash professional cs5 tutorial pdf free sony vegas pro 11 60fps render settings free microsoft office 2016 professional plus crack for freefree microsoft visual studio professional 2015 updates free adobe animate cc serial key free
Налазите се овде
Почетна > Култура > Књиге – Промоције > ПОХВАЛЕ „ЗАВИЧАЈЦУ“ И ЊЕГОВИМ СТВАРАОЦИМА

ПОХВАЛЕ „ЗАВИЧАЈЦУ“ И ЊЕГОВИМ СТВАРАОЦИМА

Запис са промоције у Друштву новинара Војводине у Новом Саду

             ПОХВАЛЕ „ЗАВИЧАЈЦУ“ И ЊЕГОВИМ СТВАРАОЦИМА

 

У Клубу Друштва новинара Војводине, у Новом Саду 12. маја 2016., било је пред-стављање часописа „Завичајац“, гласила Друштва завичајаца Зрењанина, из истоименог највећег града у Банату. Његови аутори кажу да су се поклопила два јубилеја у овом несвакидашњем подухвату у неговању завичајне културе: 33. број „Завичајца“ у 22. години постојања Друштва. Бројни аудиторијум састављен претежно од новинара, књижевника, филмских и тв сниматеља, фоторепортера и посленика других уметности, био је импресиониран ентузијазмом са којим зрењанински завичајци стварају свој часопис, као документ о битисању свога града. Тиме потврђују оно документаристичко правило да је човек сведок, записано документ, а оно што није записано није се ни догодило. „Завичајац“ је документовано сведочанство о историји, развоју и људима добре воље из Зрењанина и простору Баната.

DSC_0156

Управо је недостатак књига и текстова о Зрењанину био повод за оснивање овог својеврсног Удружења грађана. „Радила сам у Завичајном оделењу Градске библиотеке. Масовно су долазили читаоци и тражили литературу о Зрењанину. Мало је било записа које су они хтели. Зато сам пре 22 године, са групом блиских сарадника, била иницијатор оснивања Друштва завичајаца Зрењанина“ – поновила је причу о настанку Марија Чука, оснивач и доживотни председник зрењанинских завичајаца. И заиста бољег извора сазнања, баш о свему битном за мултикултурални, мултиконфесионални и мулти-национални живот у овој питомој средини, нема од часописа „Завичајац“. У досадашња 33 броја публиковано је обиље текстова из историје, на стотине портрета знаменитих Зрењанинаца из свих сфера стваралаштва и записа из свих области живота и рада. Текстови су на равноправним језицима: српском, мађарском, румунском, словачком… Посебност су и резимеи на осам светских језика, а у 33. броју и на кинеском.

DSC_0077

Било би свих врста драгоцених садржаја још више да нема проблема са финансирањем. Тако је рецимо била подужа пауза између штампања 32. и 33. „Завичајца“. И поред неизбежних недаћа ентузијазам не напушта зрењанинске завичајце. Да би обезбедили континуитет у ангажману и стално подмлађивање повезали су се са Гимназијом у Зрењанину, где је седиште Друштва, у чланству је доста младих, а у садржају часописа су и текстови гимназијалаца. Постављени су, дакле, темељи и за будућност. Па нека је срећно зрењанинским завичајцима у остваривању намера!

 

Милан Ливада

 фотографије Панчић Иван

Оставите одговор

Top