POČINJE KONCERTNI PROGRAM 22. NOVOSADSKOG DŽEZ FESTIVALA

Koncertom Big benda RTS, od 20 časova, otvoren је glavni koncertni program 22. Novosadskog džez festivala. Sve koncerte sa prvog onlajn izdanja festivala, ljubitelji džez muzike širom sveta imaće priliku da prate putem YouTube kanala Kulturnog centra Novog Sada https://www.youtube.com/channel/UCfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA i Facebook stranice Novosadskog džez festivala https://www.facebook.com/NoviSadJazzFestival/

Do 14. novembra, širokom Internet auditorijumu predstaviće se poznati srpski džez sastavi kao što su Big bend RTS, MING, Thrill Seeking Polymers, Drama Quartet, Kurina trio, Miloš Branisavljević Quartet, Ivan Švager i Ambire band, Viktor Tumbas i Schime.

Prvi u nizu biće nastup Big benda RTS koji je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, u formaciji revijskog orkestra, koji je 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar. Dugi niz godina Big bend RTS su predvodili eminentni dirigenti/lideri, kompozitori i aranžeri kao što su Mladen Bob Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom 70 godina rada i stvaranja Big bend RTS dobio je izuzetne nagrade i priznanja na džez festivalima, nastupao u Tel Avivu, Montreu, Marseju, Solunu, Minhenu i na UNICEF-ovim koncertima u Beogradu, Parizu i Ženevi, uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama. Tokom godina sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike kao što su Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli,

Džon Hendriks i drugi, kao i zvezde svetskog šou biznisa – Rej Čarls, Deni Kej, Enriko Masias, Ani Frida Lingstad ABBA i drugi.

U želji da se kulturna dešavanja decentralizuju, Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021“, organizovao je muzičke radionice čije je održavanje u toku, u Kulturnom centru Novog Sada u klubu “Tribina mladih”, kao i u kulturnim stanicama “Svilara” i “Miln”, za ograničen broj posetilaca. Nemuzički sadržaj predstaviće izložba džez fotografija „Svetlopisi jednog muzičara: džez priče“ fotografa Miroslava Majstorovića koja je postavljena do 14. novembra u klubu “Tribina mladih” u Kulturnom centru Novog Sada, koju je moguće posetiti uz pridržavanje svih mera zaštite.

Do sada održane muzičke radionice izazvale su veliku pažnju džez sladokusaca. Radionicu „Kako se sluša jazz!?“ Dr um Ivana Ilića i Vasila Hadžimanova posetio je ograničen broj ljudi u sredu, 11. novembra, a kakva je atmosfera tokom ove sjajne, interaktivne radionice bila, publika će moći da pogleda i onlajn na YouTube kanalu Kulturnog centra Novog Sada od 12. novembra od 16 časova. 

Radionica profesora Igora Molnara, održana 9. novembra u kulturnoj stanici „Svilara“ je na najbolji način prikazala je dugogodišnju saradnju Muzičke škole „Isidor Bajić“ i Kulturnog centra Novog Sada. U skladu sa svetskim tendencijama inkluzije osoba sa posebnim potrebama i onih koji to nisu, ove dve institucije su realizovale inkluzivnu radionicu sa školom „Milan Petrović“ i sa Centrom za socijalni rad Novog Sada. 

Muzička radionica El sistema, jedinstveni kulturni, obrazovni i socijalni program koji vode  Maja Haim i Goran Milošev najmlađima su predstavili važnost društvenog angažovanja, kao i inovativni pristup muzičkom obrazovanju kroz razvoj muzičkih, ličnih i socijalnih veština.

U petak, 13. novembra u Kulturnom centru Novog Sada, čuvena Svetlana Ceca Palada predstaviće vokalnu radionicu „Male tajne ljudskog glasa“. Radionica će polaznike upoznati sa pravilnom proizvodnjom zvuka u ljudskom telu i osnovnim elementima interpretacije, gde će akcenat biti stavljen na rezonatorima moći pentatonične lestvice i osnovama scat pevanja.

Poslednjeg dana festivala, 14. novembra, decu će obradovati kreativna radionica izrade jazz instrumenata Jelene Dopuđ u kulturnoj stanici „Mlin”.

Broj učesnika muzičkih radionica je ograničen, te je obavezna prijava putem sajta https://novisadjazzfestival.rs/ 

Prvo online izdanje Novosadskog džez festivala možete pratiti na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA i Facebook stranici https://www.facebook.com/NoviSadJazzFestival/ .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *