ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ ДОДЕЉЕНО ПРИЗНАЊЕ МУЗЕЈ ЗА 10 И ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О НАСТАВКУ САРАДЊЕ ГМС И АКФ

На Свечаној Скупштини Националног комитета ICOM Србија, одржаној 9. новембра 2020. године, у атријуму Народног музеја у Београду, додељене су годишње награде Националног комитета ICOM Србија за изузетне резултате у развоју културе Србије у 2019. години. Овом приликом Галерији Матице српске је уручено признање Музеј за 10 за посебно залагање и доприносе током манифестације Музеји за 10 у 2019. години.

Поводом обележавања, једне од највећих музејских иницијативa манифестација Музеји за 10, коју координира Национални комитет ICOM Србија, током прошле године у Галерији Матице српске је у складу са темемом манифестације Музеји као средишта културе: будућност традиције био реализован богат програм намењен посетиоцима различитог узраста и интересовања. Предавањима, кустоским вођењима, као и изложбама Ђура Јакшић. Између мита и стварности у Галерији, Сава Шумановић и тајна под куполом у Паризу и Европски феномени у колекцији ГМС у Рашкој желели смо да укажемо на нову улогу музеја као активних учесника у друштвеним заједницама, да позционирамо своје место као једног од значајних стецишта културе и постанемо простор у којем се спајају креативност и знање и отвара прoстор за несметану комуникацију и размену идеја са посетиоцима. Да смо у својој намери успели, потврђује нам не само велика посећеност публике, већ и признање Музеј за 10 које нам је јуче свечано уручено.

Окупљање на свечаној скупштини била је и  прилика да се обележи Међународни дан музеја, и означи почетак овогодишње манифестације Музеји за 10,  која ће у музејима широм Србије бити одржана у месецу новембру. Детаљне информације о манифестацији и програмима можете пронаћи на интернет страници https://www.muzejisrbije.rs/, a о програму Галерије и на http://www.galerijamaticesrpske.rs/2020/manifestacija-muzeji-za-10.html 

У Амбасади Аустрије у Београду је  9. новембра 2020. године потписан Споразум о наставку сарадње између Галерије Матице српске и Аустријског културног форума  Београд. Споразум су у присуству Њ. Е. Николауса Лутеротија, амбасадора Аустрије у Републици Србије, потписали др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума у Београду.

Успешна сарадња Аустријског културног форума у Београду, посвећеног промовисању аустријске културе у Србији и Галерије Матице српске, институције посвећене прикупљању, чувању, проучавању, излагању и интерпретацији уметничких дела српске културне баштине у земљи и иностранству,  биће настављена и током наредног периода. Захваљујући подршци Аустријског културног форума Београд Галерија Матице српске је остварила успешну сардњу са Уметничко-историјским музејем у Бечу и остварила размену стручњака у области музејске едукације, као и у области конзервације и рестаурације. Овим Споразумом и међусобном подршком, идеја је да се настави заједнички рад на савременим и иновативним међународним пројектима, као и да се подстакне истраживање и сагледавање веза између аустријске и српске уметности и културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *